17th Annual Global CEO Survey

56% af de danske topledere ser lyst på den økonomiske fremtid

Mere end 4 ud af 10 globale CEO’er tror på, at 2014 byder på en bedre økonomi

17th Annual Global CEO Survey

Forsigtig optimisme

De globale topledere er mere positive over tilstanden i den globale økonomi, hvor dobbelt så mange ser lyst på fremtiden i forhold til sidste år. Dermed overstiger forventningerne til den globale økonomi topledernes forventninger til egen virksomheds evne til at skabe vækst i det kommende år. Sådan lyder konklusionen i PwC’s årlige ”Global CEO Survey”, der netop er blevet præsenteret på årets CEO-konference med livetransmission fra World Economic Forum i Davos.

Hovedkonklusioner

Forsigtig optimisme

De globale topdirektører er mere positive over tilstanden i den globale økonomi, end de var sidste år. I år mener 44 %, at økonomien bliver bedre i de kommende 12 måneder, mod 18 % sidste år. Blandt de danske topledere ser 56 % lyst på den økonomiske fremtid.

Det er kun 7 % af de globale topledere, som forventer en forværring af den globale økonomi i 2014. Til sammenligning var det næsten hver 3. topleder i sidste års undersøgelse.

De største bekymringer

Blandt de globale topledere er det hele 71 %, der bekymrer sig om, hvad politikerne vil gøre for at reducere underskuddet på statsfinanserne. Til sammenligning var det blot 61 % i 2010, der gjorde sig disse bekymringer.

I Danmark er der større tiltro end på globalt plan. Herhjemme er der i år 53 %, der bekymrer sig om, hvordan man tackler gæld og budgetunderskud.

Her en oversigt over de største bekymringer:

 • Fortsat langsom eller negativ vækst i de udviklede økonomier (DK: 68 %, Globalt: 72 %)
 • Overregulering (DK: 65 %, Globalt: 72 %)
 • Regeringernes reaktion på underskuddet på statsfinanserne (DK: 53 %, Globalt: 71 %)
 • Den stigende skattebyrde (DK: 53 %, Globalt: 70 %).

Topledernes strategier

De globale topledere arbejder for at sikre deres virksomheder overlevelse og vækst i en omskiftelig verden. I den forbindelse arbejder de med 4 specifikke strategier:

 1. de fokuserer på at fastholde og udbygge deres position på eksisterende markeder,
 2. de arbejder med at finde de rigtige talenter,
 3. de holder skarpt fokus på forbrugere i den nye økonomiske virkelighed, og
 4. de har fokus på driftseffektivitet.

Hvor skal væksten komme fra

Næsten en tredjedel har fokus på mulighederne for vækst i de lande, hvor de allerede gør forretninger, mens kun 14 % planlægger at udforske nye geografiske markeder. Blandt de danske respondenter er det 15 %, der går til nye geografiske markeder.

 • De fokuserer på at udbygge deres position på eksisterende markeder (DK: 53 %, Globalt: 30 %)
 • De satser på nye markeder (15 % i DK, Globalt 14 %)

Talentjagten fortsætter i 2014

CEO’erne står klar til at udnytte de demografiske forskydninger til at udvikle morgendagens arbejdsstyrke. Talent er den vigtigste motor for virksomhedernes vækst. Samtidig er stadig flere bekymret over, om de kan finde de rette medarbejdere.

 • Over halvdelen (54 %) af de danske topledere ansætter flere i det kommende år. Det samme gælder globalt, hvor 50 % planlægger nyansættelser.
 • Toplederne betragter det som en stadig stigende udfordring at finde de rette medarbejdere (63 % af de globale og 59 % af de danske topleder mener dette – mod 58 % af de globale topledere sidste år).
 

Data explorer Brug værktøjet til at gennemse alle resultaterne fra analysen

Åben data explorer