Spørgsmål og svar

Spørgsmål

En person ejer danske og svenske aktier ved sin død. Når formuen i den afdødes bo skal opgøres, skal - som jeg er oplyst - aktieformuen i den afdødes bo vurderes efter dødsdagens aktie-og valutakurs. Hvis denne værdi er større end købsværdien opstår en gevinst, som for en levende person beskattes med en aktieskat på 27/ 42 procent af gevinsten. Gælder den samme skatteprocent for et dødsbo? Skal eller kan denne latente aktieskat trækkes fra, når formuen af boet opgøres?

 

Svar

Jeg forudsætter indledningsvis, at der er tale om børsnoterede aktier. Aktieskatten er den samme i et dødsbo som i levende live, altså 27/ 42 procent. Vær opmærksom på, at salgssummen og for den sags skyld også anskaffelsessummen for de svenske aktier omregnes til danske kroner. Det er formentlig ikke muligt at overdrage aktierne til arvingerne, uden at det udløser skat i dødsboet. Det anbefales undersøgt nærmere, og at du søger rådgivning, da der gælder nogle specielle skatteregler i et skattepligtigt bo.

Du spørger desuden, om den latente aktieskat kan eller skal trækkes fra, når formuen af boet opgøres. Til det er svaret, at når boets formue skal opgøres, fratrækkes de aktieskatter, som boet har betalt.

 

Søren Bech, København d. 09. september 2013
Partner i PwC

Spørg os

om alt inden for revision, skat og rådgivning. En af vores eksperter vil svare dig hurtigst muligt.

Spørgsmål:
Send
Mange tak

Du vil få svar på dit spørgsmål hurtigst muligt!