Ny definition af bæredygtighed

07/05/20

Kort før jul indgik EU-Parlamentet og EU-Rådet en politisk aftale om verdens første lovgivning om, hvad der er “grønt” eller bæredygtigt. I EU-sprog kaldes det en taksonomi over bæredygtige økonomiske aktiviteter. På nuværende tidspunkt er der ikke nogen fælles betegnelse for, hvad der er “grønt”, og formålet med lovgivningen er at opnå det. Hidtil har det været en meget fragmenteret betegnelse, der er opstået på baggrund af markedsbaserede initiativer og national praksis. Formålet er desuden at reducere markedsføring af varer som værende grønne og bæredygtige, når de ikke er det – såkaldt “greenwashing” for på den måde at opnå større gennemsigtighed for forbrugerne.

Kommissionens vicepræsident Valdis Dombrovskis sætter ord på, hvor stor betydning lovgivningen vil have; ”… lovgivningen vil være en game-changer med hensyn til at håndtere klimaændringer ved at muliggøre grønne investeringer for milliarder”.

Yderligere understreger Dombrovskis at:” denne ”green-list” eller taksonomien vil for første gang have en definition af, hvad der er 'grønt'…”.

Taksonomien er en del af EU’s handlingsplan vedrørende Sustainable Finance. Målet med planen er at give investorer den nødvendige information til at vurdere om en investering rent faktisk er grøn, hvilket er en vigtig del af at aktivere og involvere private kapitalinstanser i den grønne omstilling.

Den politiske aftale opstiller en generel ramme for, hvad der kan klassificeres som “environmentally sustainable economic activity”, altså bæredygtige aktiviteter. Følgende seks miljømål bliver omtalt: 

  1. Begrænsning af klimaændringer 
  2. Tilpasning af klimaændringer
  3. Bæredygtig brug og beskyttelse af vand og marine ressourcer 
  4. Overgang til cirkulær økonomi 
  5. Forebyggelse og kontrol af forurening 
  6. Beskyttelse og genoprettelse af biodiversitet og økosystemer.

Taksonomien indeholder på nuværende tidspunkt kun definitioner for de to første kategorier ud af de seks. Det er planen, at de fire øvrige vil blive behandlet i løbet af 2020, ligesom der vil der komme mere fokus på sociale og ledelsesmæssige aspekter af bæredygtighedsagendaen. Populært sagt er det E’et i ESG (environmental, social and governance) der er ved at blive defineret, mens S’et og G’et venter. 

Der opstilles generelt fire krav, som den økonomiske aktivitet skal opfylde for at kvalificere sig som bæredygtig eller “grøn”. Den skal;

  1. levere et væsentligt bidrag til mindst et af de seks miljømål ovenfor
  2. kke påføre “betydelig skade” på nogen af de andre miljømål
  3. overholdes med robuste og videnskabsbaserede tekniske screeningskriterier
  4. overholde minimumsforholdsregler for social og regeringsførelse.

Taksonomien forventes at have enorm betydning for hele markedet for investeringer både for det offentlige, private og det institutionelle. Den vil også komme til at skabe afledte krav om indhentning af data og rapportering.

Opdatering: Taksonomiforordningen er vedtaget i april 2020 af EU-rådet

EU-rådet har netop vedtaget taksonomiforordningen. Forordningen afventer vedtagelse af EU-parlamentet. Derefter vil forordningen blive publiceret i Den Europæiske Unions Tidende og træde i kraft. 

Det forventes, at forordningen publiceres i Den Europæiske Unions Tidende til juni 2020. Følg med på Sustainable Finance, hvor vi løbende opdaterer. 

Kontakt os

Helle Dreyer

Partner, Regulation, Risk & Compliance, PwC Denmark

Tlf: 6155 5181

Følg PwC