Acontoskat for selskaber marts 2020

12/03/20

Den 20. marts 2020 er sidste frist for rettidig betaling af frivillig acontoskat vedrørende indkomståret 2020 for selskaber her i foråret. Herunder kan du læse, hvornår en frivillig indbetaling af acontoskat kan betale sig.

Den 20. marts 2020 er også fristen for betaling af den ordinære acontoskatterate. Regeringen meddelte den 10. marts 2020, at selskaber, som led i at afhjælpe erhvervenes aktuelle udfordringer af udbruddet af COVID-19, gives mulighed for, at de selv kan nedsætte indbetalingen af den ordinære acontoskatterate den 20. marts 2020, hvis det forventes, at indkomstforholdene for 2020 vil afvige væsentligt fra det, som er lagt til grund ved den oprindelige fastsættelse af acontoskatteraten.

Skattestyrelsen kan efterfølgende bede selskaberne, der vælger at gøre brug af denne mulighed, om den nødvendige dokumentation for de ændrede indkomstforhold. Skatteforvaltningen vil informere om denne mulighed for virksomhederne samtidig med informationen om de lempede betalingsfrister for moms og A-skat. Se mere herom i regeringens faktaark.

Er det relevant for os?

Da de ordinære acontoskatterater fastsættes som 50 % af gennemsnittet af de seneste tre års indkomstskat, vil frivillig indbetaling være relevant at overveje for alle selskaber, hvis den forventede skattepligtige indkomst for indkomståret 2020 overstiger halvdelen af gennemsnittet for de seneste tre indkomstår.

Vi anbefaler, at I inden indbetaling af 1. rate af den ordinære acontoskat, med betalingsfrist den 20. marts 2020, får overblik over den forventede betalbare skat for indkomståret 2020. Der kan herefter gælde flere scenarier:

  • I forventer, at de to ordinære rater er dækkende for den forventede skat og indbetaler ikke yderligere. 
  • I forventer, at de to ordinære rater ikke er tilstrækkelige til at dække den forventede skat for året og angiver og indbetaler ligeledes en frivillig acontoskat den 20. marts 2020. 
  • I forventer, at de to ordinære rater ikke er tilstrækkelige til at dække den forventede skat for året, men afventer og indbetaler en frivillig acontoskat den 20. november 2020 eller senest den 1. februar 2021. 
  • I forventer, at betaling af de to ordinære rater vil overstige den estimerede selskabsskat for indkomståret og ønsker derfor hel eller delvis nedsættelse af 1. ordinære acontorate.

Særligt for nystiftede eller nyligt overskudsgivende selskaber

Som nystiftet eller nyligt overskudsgivende selskab skal I være særligt opmærksomme på, om de ordinære rater er tilstrækkelige for jeres forventede skat for indkomståret.

Det skyldes, at selskabets ordinære acontoskatterater beregnes på grundlag af afsluttede skatteansættelser for de tre sidste indkomstår, og at de ordinære acontoskatterater for indkomståret 2020 dermed er baseret på skatteansættelsen for indkomstårene 2016-18. Har selskabet ikke eksisteret i alle disse år, indgår alene de år, hvor selskabet har eksisteret. Er selskabet først stiftet i 2019 eller i 2020, beregnes ingen ordinær acontoskat.

Ligeledes skal I være opmærksomme, hvis selskabet tidligere har været underskudsgivende eller har kunnet anvende underskud til fremførsel uden begrænsning heraf, men hvor det ikke vil være tilfældet i 2020.

Obligatorisk national sambeskatning eller frivillig international sambeskatning

Da danske koncernforbundne selskaber, filialer, faste driftssteder og ejendomme beliggende i Danmark er underlagt obligatorisk national sambeskatning, skal ovenstående overvejelser foretages på sambeskatningsniveau. Ligeledes kan I have tilvalgt frivillig international sambeskatning, hvormed disse udenlandske enheder også skal indgå i estimatet af den forventede sambeskatningsindkomst for 2020. 

Fastsættelsen af de ordinære acontoskatterater sker ligeledes ud fra den samlede sambeskatningskreds’ historiske indkomst tre år tilbage, og det er det danske administrationsselskab, som skal angive og afregne både ordinære og frivillige acontoskatterater på vegne af alle de sambeskattede enheder.

Da der både kan være tale om omfattende informationsindsamling og komplekse beregninger med baggrund i de danske underskudsbegrænsnings- og rentebeskæringsregler, anbefaler vi, at processen sættes i gang i god tid, så skattebetalingen kan optimeres på bedst mulig vis.

Hvornår kan det betale sig?

Satser for restskattetillæg mv. for indkomståret 2020 er endnu ikke offentliggjorte. Rentesatserne for indkomståret 2019 blev offentliggjort i december 2019. Her udgjorde restskattetillægget 4,7 %, som ikke er skattemæssigt fradragsberettiget. Indbetaler selskabet frivilligt restskatten i marts 2020, forventes der ikke med det nuværende renteniveau en rentegodtgørelse. Restskattetillægget for indkomståret 2019 skal derfor sammenlignes med en fradragsberettiget rente på 6,03 % pro anno.

Hvis selskabets lånerente til dets kreditinstitut eller afkast af overskudslikviditet udgør mellem 0 % - 6,03 % pro anno, bør det derfor overvejes at foretage en frivillig indbetaling svarende til den forventede endelige skat, reduceret med de ordinære og eventuelle frivillige indbetalinger for indkomståret 2020. Såfremt indbetalingerne overstiger den endelige skat, refunderes dette beløb med en rentegodtgørelse, der for indkomståret 2019 udgjorde 0,1 %.

Hvis selskabets lånerente til kreditinstituttet eller afkast af overskudslikviditet overstiger 6,03 % pro anno, vil det derimod ikke kunne betale sig at foretage en frivillig indbetaling. I stedet vil det være mest fordelagtigt at vente til betalingsfristen for restskat den 20. november 2021.

Såfremt selskabet betaler en negativ rente af dets indestående i pengeinstituttet, vil det ligeledes rentemæssigt ofte kunne betale sig at foretage en frivillig indbetaling. 

Hvis selskabet foretager en frivillig indbetaling af skat i marts 2020, skal I være opmærksomme på, at renten beregnes på en 20 måneders periode mod en 12 måneders periode, hvis indbetalingen sker i november 2020.

Alternativt kan den frivillige indbetaling af acontoskat udskydes til den 20. november 2020 eller den 1. februar 2021.

Hvad skal vi gøre?

Inden en eventuel indbetaling, hvad enten den er ordinær eller frivillig, vil det være fordelagtigt at sikre, at I ikke har øvrig forfalden gæld på selskabets Skattekonto, da Skattekontoen p.t. forrentes med 0,7 % pr. måned svarende til 8,73 % pro anno. Denne rente er ikke fradragsberettiget, hvormed den svarer til en fradragsberettiget rente på 11,19 % pro anno. 

Såfremt de to ordinære acontoskatterater er passende i forhold til den forventede slutskat, skal I ikke gøre andet end at indbetale 1. acontoskatterate på selskabets Skattekonto senest den 20. marts 2020.

Mange selskaber venter med at foretage en frivillig indbetaling til november 2020, da det forventede skattemæssige resultat kan opgøres mere præcist, og fordi pengene kun er bundet i 12 måneder mod 20 måneder ved indbetaling i marts.

Hvis I konstaterer, at de to ordinære rater ikke er tilstrækkelige til at dække den forventede slutskat, og en indbetaling ønskes senest den 20. marts 2020, skal I først angive størrelsen af den frivillige indbetaling på TastSelv Erhverv, før I foretager indbetalingen. Hvis angivelsen ikke foretages inden indbetalingen, vil den frivillige indbetaling blive refunderet, og den vil således ikke blive modregnet i den endeligt opgjorte selskabsskat, og der vil derfor blive beregnet restskattetillæg heraf. Vær opmærksom på, at hvis den frivillige acontoskat indbetales mere end fem hverdage før betalingsfristen, kan det betyde, at indbetalingen refunderes, og I derfor kommer til at betale renter af den derefter stadigt forfaldne saldo på Skattekontoen.

Hvis jeres estimat derimod viser, at de ordinære acontoskatterater vil være for høje i forhold til den forventede selskabsskat for indkomståret 2020, kan I overveje at nedsætte den 1. ordinære rate. Nedsættelsen foretages via TastSelv Erhverv inden den 20. marts 2020. Skattestyrelsen kan bede om nødvendig dokumentation for nedsættelsen, som kan være de seneste regnskabsoplysninger, f.eks. et fremskrevet perioderegnskab og oplysning om eventuelle underskud fra tidligere år.

Læs mere om angivelse af frivillig indbetaling og anmodning om nedsættelse af acontorater.

PwC er naturligvis altid parate til at assistere jer. 

Kontakt os

Lars Thygesen

Partner, Corporate Tax, statsautoriseret revisor, PwC Denmark

Tlf: 2346 8244

Følg PwC