Flere tilsynsmyndigheder introducerer krav til klimarelaterede og miljømæssige risici

04/06/20

Den Europæiske Centralbank (ECB) har netop sendt en vejledning om klimarisici i høring. Vejledningen forklarer, hvordan ECB forventer, at banker håndterer klimarelaterede og miljømæssige risici. ECB ønsker, at banker skal tage en fremadskuende og vidtfavnende tilgang til klimarelaterede og miljømæssige risici.

Vejledningen kan findes her.

Vejledningen kommer ind på kravene til både større og mindre banker, ligesom den behandler tilsynsforventninger til området. Vi gennemgår her enkelte af de emner, som vi forventer vil have en større betydning for banker i Danmark.

Definition af klimarelaterede og miljømæssige risici

Klimarelaterede og miljømæssige risici medfører strukturelle ændringer i samfundet. Det påvirker den økonomiske aktivitet, og dermed også den finansielle sektor. Klimarelaterede risici opdeles almindeligvis i fysiske risici og transitionsrisici. Fysiske risici som følge af klimaforandringer dækker eksempelvis over ekstreme vejrhændelser og vedvarende skift i klimaet. Transitionsrisici dækker over en virksomheds økonomiske tab, der opstår direkte eller indirekte ved overgangen til en mere miljømæssigt bæredygtig økonomi. Transitionsrisici kan blandt andet udløses af pludselig vedtagelse af klima- og miljøpolitikker, teknologisk fremgang eller ændringer i markedets præferencer. Det kan eksempelvis være risikoen for strandede aktiver.

Tilsynsmæssige forventninger til forretningsmodel og strategi

Det følger af CRD (Capital Requirements Directives), at institutter skal implementere interne ledelsessystemer, processer og mekanismer, som sikrer en effektiv ledelse af instituttet. I Danmark er der tilsvarende krav i ledelsesbekendtgørelsen (BEK nr. 1026 af 30/06/2016) og i lov om finansiel virksomhed (LBK nr. 937 af 06/09/2019). ECB understreger, at det i den forbindelse er vigtigt, at institutterne identificerer, vurderer og overvåger den aktuelle og fremadrettede virkning af klimarelaterede og miljømæssige faktorer i forhold til deres forretning, så de sikrer bæredygtighed og robusthed i deres forretningsmodel.

ECB forventer i den forbindelse, at institutter forstår og integrerer påvirkningen af klimarelaterede og miljømæssige risici i virksomhedens arbejdsmiljø på kort, mellemlang og lang sigt for at kunne tage strategiske og forretningsmæssige beslutninger.

Tilsynsmæssige forventninger til virksomhedsledelse og risikoappetit

Det følger af CRD, at institutionerne er forpligtet til at have robuste ledelsessystemer, der giver instituttet mulighed for effektivt at identificere, styre og indberette de risici, de er eller kan blive udsat for. For at institutter kan forstå og reagere på klimarelaterede og miljømæssige risici, forventer ECB, at disse risici integreres i institutternes ledelsessystemer og risikoappetit, samtidig med at alle relevante funktioner i banken (det kan være compliance) involveres på tilstrækkelig vis. Risiciene skal eksplicit integreres i risikoappetitten. Derudover forventer ECB, at der sker passende og regelmæssig rapportering om klimarelaterede og miljømæssige risici til ledelsesorganet for at sikre korrekt styring af disse risici. ECB forventer desuden, at institutter tildeler ansvaret for styring af klimarelaterede og miljømæssige risici inden for organisationsstrukturen i overensstemmelse med og under hensyntagen til alle tre forsvarslinjer.

Tilsynsmæssige forventninger til risikostyring

Som en del af den overordnede kontrolramme bør institutterne have en risikostyringsramme, der strækker sig over alle forretningsområder og interne kontrolfunktioner. ECB forventer, at klimarelaterede og miljømæssige risici inddrages heri. I relation til operationelle risici forventer ECB, at institutterne overvejer, hvordan klimarelaterede begivenheder kan have en negativ indvirkning på forretningskontinuiteten, samt i hvilket omfang instituttets aktiviteter kan øge dets omdømme- og/eller ansvarsrisici.

At vejledningen kommer i høring nu viser, at der fortsat er et push fra tilsynsmyndighederne på den bæredygtige agenda. ECB anerkender samtidig, at bankerne står over for betydelige udfordringer som følge af COVID-19-pandemien. Mens ECB’s øjeblikkelige opmærksomhed er rettet mod pandemien, fortsætter de dog med at engagere sig yderligere i at fremme bankers håndtering og offentliggørelse af oplysninger om klimarelaterede og miljømæssige risici i banksektoren.

Høringsfristen for vejledningen er den 25. september 2020. Hold øje på vores Sustainable Finance-site, hvor vi løbende holder dig opdateret.

Læs mere i vejledningen her.

Kontakt os

Helle Dreyer

Partner, Regulation, Risk & Compliance, PwC Denmark

Tlf: 6155 5181

Følg PwC