Forslag til lov om varsling af ferie i den forlængede lønkompensationsperiode vedtaget

01/07/20

Den 16. juni fremsatte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forslag til lov om varsling af ferie i den forlængede lønkompensationsperiode. Lovforslaget blev vedtaget 25. juni.

I den forlængede ordning - som løber henover sommerferieperioden - skal medarbejdere holde op til 15 dages ferie (3 uger) i det omfang, hver enkelt medarbejder har optjent ferie. I de 15 dage kan virksomhederne ikke modtage lønkompensation.

Gældende regler for varsling af ferie

Efter den gældende ferielov skal arbejdsgiver så tidligt som muligt meddele sine medarbejdere, hvornår ferien skal holdes. Arbejdsgiver skal give meddelelsen senest 3 måneder før hovedferien begynder, og senest 1 måned før ferien begynder for øvrige feriedage, medmindre særlige omstændigheder hindrer dette.

Lovforslaget kort

Med det fremsatte lovforslag får en arbejdsgiver mulighed for at fravige gældende regler og således afgive et forkortet ferievarsel. Arbejdsgiver kan på den baggrund give meddelelse til en medarbejder - som arbejdsgiver har søgt lønkompensation for - om at medarbejderen skal holde op til 15 dages optjent eller betalt ferie i den periode, hvor arbejdsgiver søger om lønkompensation for medarbejderen i perioden fra og med den 9. juli 2020 til og med den 29. august 2020 eller dele heraf.

Har medarbejderen optjent mindre end 15 dages ferie, eller har medarbejderen allerede afholdt ferie, vil arbejdsgiver alene kunne pålægge medarbejderen at afholde denne kortere eller tilbageværende ferie i lønkompensationsperioden med et forkortet varsel.

Hvis en medarbejder fx har holdt 3 dages ferie i forbindelse med pinsen og grundlovsdag kan arbejdsgiver alene pålægge medarbejderen at holde 13 af de 16,64 feriedage som medarbejderen har optjent.

Ferien, der udgør hovedferie for medarbejdere, vil fortsat skulle holdes i en sammenhængende periode, medmindre andet er aftalt.

Arbejdsgiver får med lovforslaget ligeledes mulighed for at ændre allerede fastsat ferie, for at medarbejderen kan holde op til 15 dages optjent eller betalt ferie i den perioden, hvor arbejdsgiver søger om lønkompensation for medarbejderen i perioden fra og med den 9. juli 2020 til og med den 29. august.

Arbejdsgiver er fortsat forpligtet til at dække et eventuelt økonomisk tab som følge af ændringen af ferien, omend medarbejderen på sin side har pligt til at begrænse sit tab mest muligt.

Kontakt os

Jeanett Pilmark

Jeanett Pilmark

Senior Manager, Legal, København, PwC Denmark

Tlf: 2516 8043

Følg PwC