Ny skattepraksis - medarbejderes køb af aktier eller anparter i det selskab, hvor de er ansat

23/09/20

Medarbejderaktieordninger har været kendt i mange år. Et styresignal fra Skattestyrelsen ændrer i visse tilfælde praksis for beskatning af medarbejdere i forbindelse med erhvervelse af aktier eller anparter som led i en incitamentsordning. Efter den nye praksis vil medarbejdere fremover skulle beskattes af et lønaccessorium, når de særlige regler for aktieaflønning af medarbejderne ikke finder anvendelse.

Skattestyrelsen har den 1. september 2020 offentliggjort et styresignal SKM2020.351.SKTST, der ændrer praksis for beskatning i forbindelse med medarbejderes erhvervelse af aktier eller anparter til indre værdi eller anden favørkurs som led i en incitamentsordning. Der er tale om en skærpelse af praksis med fremadrettet virkning, der forventes at føre til øget beskatning af medarbejderne i de tilfælde, hvor der foreligger ikke bogførte værdier som fx goodwill mv.

Virksomheder, der anvender medarbejderaktieordninger, som ikke er omfattet af de særlige regler om aktieaflønning i ligningsloven, vil have behov for at efterse, om deres incitamentsmodel fremadrettet vil betyde, at der skal ske beskatning af medarbejderne på aktiernes anskaffelsestidspunkt.

Hidtidig praksis

Efter den hidtidige praksis kan medarbejdere erhverve unoterede aktier eller anparter til en kurs svarende til indre værdi som led i en incitamentsordning, uden at medarbejderne anses for at have modtaget et skattepligtigt gode. Det er en betingelse, at aktierne eller anparterne ved et efterfølgende salg også skulle fastsættes til indre værdi.

Et selskabs indre værdi svarer til selskabets bogførte egenkapital, der består af forskellen mellem bogførte aktiver og bogførte forpligtelser. Selskabets indre værdi omfatter dermed ikke de ikke bogførte merværdier, der fx kan være goodwill.

Ny praksis

Skatterådet ændrer praksis, så medarbejderes erhvervelse af aktier eller anparter til en kurs svarende til indre værdi som led i en incitamentsordning beskattes som et lønaccessorium, medmindre indre værdi ikke udgør en favørkurs i forhold til markedsværdien.

Dette gælder også, hvis der anvendes en anden favørkurs end indre værdi.
Hvis aktier eller anparter overdrages til medarbejdere til favørkurs, vil medarbejderen være skattepligtig af forskellen mellem markedsværdien og favørkursen.

Den nye praksis kan ifølge styresignalet også være relevant i forbindelse med omstrukturering eller ændring af aftaler i øvrigt.

Det nye styresignal er relevant i forhold til medarbejderes erhvervelse af aktier eller anparter til en kurs svarende til indre værdi eller anden favørkurs som led i en incitamentsordning. I/S, P/S og K/S mv. er skattemæssigt transparente, hvilket betyder, at virksomhedens skattemæssige resultater beskattes hos deltagerne. Deltagere i transparente enheder er ikke omfattet af det nye styresignal.

Medarbejderens forhold ved realisation af aktierne

Når medarbejderens senere realisation af aktierne eller anparterne skal ske efter reglerne i aktieavancebeskatningsloven, udgør anskaffelsessummen for aktierne eller anparterne summen af den erlagte anskaffelsessum med tillæg af den lønindkomst, som medarbejderen tidligere er blevet beskattet af ved erhvervelsen af aktierne eller anparterne iht. det nye styresignal. Hvis medarbejderen fejlagtigt ikke tidligere er blevet beskattet ved erhvervelsen af aktierne eller anparterne, og genoptagelse ikke er mulig, sættes tillægget til anskaffelsessummen til DKK 0.

Selskabets forhold ved medarbejdernes erhvervelse af aktierne eller anparterne

I styresignalet er det anført, at arbejdsgiverselskabet i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a har fradrag for udgifter til tildeling af aktier og købe- og tegningsretter som lønudgifter, såfremt udgiften kan anses for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten i selskabet. Fradragshjemlen kan muligvis også findes i ligningslovens § 8 N. Dette er ikke omtalt i det nye styresignal.

Virkningstidspunkt

Styresignalet blev offentliggjort den 1. september 2020 og har virkning fra 3 måneder efter offentliggørelsen.

Den nye praksis gælder således for medarbejdere, der erhverver aktier eller anparter til en kurs svarende til indre værdi (eller anden favørkurs) som led i en incitamentsordning efter styresignalets virkningstidspunkt. Dette gælder også for medarbejdere, der erhverver nye aktier eller anparter ifølge en ordning, der er etableret inden styresignalets virkningstidspunkt.

Når det gælder medarbejdere, der har erhvervet aktier eller anparter til en kurs svarende til indre værdi som led i en incitamentsordning forud for styresignalets virkningstidspunkt, gælder den hidtidige praksis. Det gælder også, selvom der sker et salg efter styresignalets virkningstidspunkt.

Kontakt os

Lars Thygesen

Partner, Corporate Tax, statsautoriseret revisor, PwC Denmark

Tlf: 2346 8244

Følg PwC