Ekspropriation var alligevel ikke momspligtig før 1. januar 2020

15/01/21

Landsskatteretten fastslår, at der før 1. januar 2020 ikke var grundlag for at opkræve moms ved ekspropriation – ekspropriationserstatninger skulle derfor ikke tillægges moms. Det er en klar ændring af tidligere administrativ praksis.

Afgørelserne fra Landsskatteretten åbner op for tilbagesøgning af afregnet moms på ekspropriationer, der er foretaget før 1. januar 2020, hvor der blev foretaget en ændring af momsloven på området.

Administrativ praksis før 1. januar 2020: Ekspropriation omfattet af momsloven

Det fremgår af momssystemdirektivet, at ekspropriationer er omfattet af momssystemets anvendelsesområde – og derfor skal anses for salg af den underliggende ejendom. Denne regel har indtil 1. januar 2020 ikke været indskrevet i den danske momslov. Skattestyrelsen har dog alligevel opretholdt en administrativ praksis i overensstemmelse med momssystemdirektivet.

Skatterådet har fx i en afgørelse fra 2011 forklaret, at ekspropriation af fast ejendom skal fortolkes ud fra momssystemdirektivets regler på trods af den manglende ordlyd i momsloven.

Der er således blevet opkrævet moms, når to betingelser har været opfyldt:

  1. Ejendommen har været anvendt til økonomisk virksomhed.
  2. Det eksproprierede er en byggegrund eller ny fast ejendom.

Momsloven blev med effekt pr. 1. januar 2020 bragt i overensstemmelse med momssystemdirektivet, da det blev specifikt indført i momsloven, at ekspropriation udgør en overdragelse omfattet af momslovens anvendelsesområde.

Landsskatteretten: Ingen lovhjemmel til opkrævning af moms ved ekspropriationer før 1. januar 2020

Landsskatteretten har for nyligt i flere konkrete kendelser fastslået, at ekspropriation af fast ejendom udgør en særregel (lex specialis) i momssystemdirektivet, der ikke kan indføres via administrativ praksis i Danmark, når der ikke er national hjemmel hertil. Særregler skal efter Landsskatterettens opfattelse indarbejdes direkte i momsloven for at være gældende, hvilket ikke har været tilfældet for ekspropriationer.

Det betyder, at Skattestyrelsens tidligere anvendelse af ekspropriationsreglen med henvisning til administrativ praksis har været opretholdt uden dansk lovhjemmel.  

Landsskatteretten ændrer således den hidtidige praksis, der betyder, at alle former for ekspropriation af fast ejendom, der er foretaget før 1. januar 2020, er fritaget for moms uanset karakteristikken af den underliggende ejendom.

PwC’s opfattelse: Moms på ekspropriationer kan tilbagesøges hos Skattestyrelsen

Der kan ikke herske tvivl om, at Landsskatterettens nye afgørelser ændrer den danske retstilling for ekspropriationer, der er foretaget før 1. januar 2020.

Hvis en ekspropriation af fast ejendom fejlagtigt er blevet pålagt moms, er det vores opfattelse, at der kan være mulighed for, at momsen kan tilbagesøges hos Skattestyrelsen.

Der er i udgangspunktet grundlag for en tilbagesøgningssag, hvis man som eksproprierende har båret momsen, dvs. momsbeløbet ikke er blevet dækket af ekspropriationserstatningen.

Yderligere kan der omvendt være et grundlag for en tilbagesøgningssag for anlægsmyndighederne, hvis momsen blev ”lagt oveni” ekspropriationserstatningen, og denne ekstra momsbetaling ikke er dækket gennem momsrefusion eller et momsfradrag.

Tilbagesøgningen kan principielt ske for hele den periode, hvor Skattestyrelsen har administreret efter den nu underkendte praksis – det går efter vores opfattelse helt tilbage til 1. januar 2011. Det er dog endnu ikke helt klart, hvad Skattestyrelsens holdning er til dette.

Fristen for at tilbagesøge momsbeløb på ekspropriation løber som udgangspunkt frem til 8. marts 2021, hvis tilbagesøgningen vedrører en transaktion, der er foretaget for mere end 3 år siden (medmindre Skattestyrelsen udsteder et styresignal med en anden reaktionsfrist). Herefter gælder de almindelige forældelsesfrister på 3 år.

Vi anbefaler, at man kigger tilbage på den momsmæssige håndtering, hvis man tidligere har fået eksproprieret en ejendom eller et areal. Der kan være penge at hente, da Skattestyrelsen er forpligtet til at tilbagebetale et momskrav med en forrentning på 8 % (+ diskontoen) pr. år.

Vi står til rådighed, hvis I ønsker at gøre jeres krav gældende over for Skattestyrelsen

Vi hjælper jer meget gerne med at vurdere muligheden for genoptagelse af jeres momstilsvar tilbage i tid, samt at gøre eventuelle tilbagesøgningskrav gældende over for Skattestyrelsen på jeres vegne.

Tag endelig fat i os for en uforpligtende sparring. 

Kontakt os

Lasse Glyngø Jensen

Partner, indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 3945 9446

Mathias Weje Knappmann

Senior Manager, indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 8932 5540

Følg PwC