{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
COVID-19 - indblik i hjælpepakkerne og dine muligheder
Senest opdateret den 21. december 2020.
En virksomhed, som er arrangør af ét eller flere arrangementer med over 350 forventede samtidige deltagere, og hvor arrangementet er blevet helt eller delvist aflyst eller udsat på grund af COVID-19- restriktioner, kan ansøge om kompensation for arrangementets underskud. Arrangementet skal have været planlagt afholdt i perioden fra den 6. marts til og med den 31. december 2020.
Hvis virksomheden ikke er hovedansvarlig for arrangementet, men fx er underleverandør til et arrangement, er virksomheden ikke omfattet af arrangørordningen, og må vurdere om der kan opnås kompensation i en af de andre COVID-19 kompensationsordninger.
Virksomheder kan søge kompensation for tab ved arrangementer, der har været planlagt til:
Desuden gælder:
Virksomheder, der som arrangør er hovedansvarlig for forberedelsen af arrangementet og dermed er økonomisk og juridisk ansvarlig for arrangementets gennemførelse.
Virksomheder er ikke omfattet af ordningen, hvis virksomheden:
Der kan kun søges om kompensation til at dække et arrangements tab. Ordningen dækker ikke forventet overskud/fortjeneste.
Arrangementets tab beregnes i udgangspunktet som:
Kompensationsbeløb = Arrangementets realiserede omkostninger, fratrukket arrangementets realiserede indtægter.
I ansøgningen skal angives alle indtægter og omkostninger vedrørende arrangementet. Ansøger/arrangør er forpligtet til at have nedbragt og begrænset alle omkostningerne for arrangementet i størst muligt omfang dvs. at arrangør skal derfor have annulleret eller forhandlet alle aftaler ned, hvor det var muligt.
Da moms er fradragsberettiget, og derfor refunderes til virksomheden, skal den fratrækkes de beløb, som angives i tabsopgørelsen. Er du som ansøger momsfritaget, kan beløbene i tabsopgørelsen angives inkl. moms.
Hvis kompensationen overstiger 500.000 kr., skal ansøgningen vedlægges revisorerklæring fra en uafhængig og godkendt revisor. Revisorerklæring skal udarbejdes efter Erhvervsstyrelsens skabelon.
Vi kan herudover hjælpe med rådgivning, om virksomheden er berettiget til at søge kompensation efter arrangørordningen, hvilke omkostninger og indtægter, der kan medtages i kompensationsansøgningen samt hvilke øvrige COVID-19 kompensationsordninger, der kan være relevante for virksomheden. Vi har herudover tæt kontakt med de danske myndigheder vedrørende kompensationsordninger og kan hjælpe med afklaring af eventuelle tvivlsspørgsmål.
Hvis virksomheden har fået kompensation fra andre kompensationsordninger og/eller kommunalt tilskud, så skal virksomheden anføre denne kompensation under indtægter, hvis kompensationen er givet til at dække nogle af de omkostninger, som søges kompenseret i arrangørordningen.
Direkte indtægter og omkostninger er direkte relateret til det aflyste, udskudte og/eller væsentligt ændrede arrangement.
Alle indtægter, der er direkte relateret til arrangementet, skal medtages i tabsopgørelsen. Der ydes ikke kompensation for tabte indtægter, som virksomheden ikke er kontraktuelt forpligtet til at tilbagebetale. Hvis virksomheden frivilligt eller pr. kulance har valgt at tilbagebetale indtægter, som virksomheden ikke aftaleretligt er forpligtet til at tilbagebetale, kan der ikke opnås kompensation herfor. Frivilligt tilbagebetalte indtægter skal således alene angives som en indtægt i tabsopgørelsen og må ikke medtages som en omkostning.
Eksempler på direkte indtægter:
Alle direkte omkostninger som virksomheden aftaleretligt er forpligtet til at afholde skal medtages i tabsopgørelsen. Der må kun medtages omkostninger, som virksomheden ikke har kunnet undgå, og som virksomheden aktivt har forsøgt at reducere. Du skal, for alle omkostninger på 50.000 kr. og derover, redegøre for, hvordan du har tabsbegrænset. Du skal herudover vedhæfte kontrakten/aftalen for omkostningen i den digitale ansøgningsblanket.
Eksempler på direkte omkostninger:
En begrundet forholdsmæssig andel af de indirekte omkostninger relateret til arrangementet kan medtages i kompensationsgrundlaget. Dette kan fx være omkostninger til personale, lokaler/husleje og administration. Hvis du medtager indirekte omkostninger, skal du i givet fald også medtage en forholdsmæssig andel af dine indirekte indtægter, fx sponsorater (ikke arrangementsspecifikke).
De indirekte omkostninger skal du angive som en begrundet andel baseret på almindelige forholdsmæssige fordelingsnøgler og seneste afsluttede regnskabsår.
For at opnå kompensation skal virksomheden agere på samme måde overfor sine leverandører, kunder og tilskudsgivere, som virksomheden ville have gjort, hvis der ikke var mulighed for at få kompensation. Det vil sige, at virksomheden skal foretage en række konkrete skridt for at begrænse økonomiske tab.
Virksomheden skal således gøre alt, hvad der er muligt – indenfor rammerne af lovgivningen og retspraksis – for at minimere omkostninger og maksimere indtægter for de enkelte arrangementer. Dette kan gøres ved følgende:
Det er vigtigt, at det i ansøgningen dokumenteres, at disse bestræbelser for at begrænse tab er iagttaget. Hvis Erhvervsstyrelsen vurderer, at virksomheden ikke har tabsbegrænset tilstrækkeligt, kan kompensationen blive skønsmæssigt reduceret.
Partner, Marketing, Communication, Academy & CSR, PwC Denmark
Tlf: 3945 3579