Risici ved det kinesiske marked

Det kinesiske marked er forbundet med store risici som fx korruption og bestikkelse. Se, hvad du skal være opmærksom på, for at skabe succes i Kina.

Kina har en stor og hurtigt voksende økonomi, der for mange gør det til et attraktivt marked. I Kina er der dog også store kulturelle forskelle, og traditioner med gaver og betydelige vennetjenester spiller en stor rolle, når man vil ind på markedet.

I den seneste tid har de kinesiske myndigheder og flere internationale medier været særligt opmærksomme på etiske problemstillinger som korruption og bestikkelse i det kinesiske marked. Den kinesiske Præsident Hu har desuden fornyligt udtalt, at korruption er den største trussel mod den kinesiske økonomi, og at denne skal bekæmpes.

De lokale traditioner og den politiske udvikling gør, at Kina er et marked forbundet med store risici – især for internationale virksomheder. Myndighederne har derfor fokus på, om virksomhederne driver deres forretning etisk korrekt. Flere virksomheder er i den forbindelse allerede blevet kontaktet af myndighederne om denne problemstilling.

Virksomheder med forretning i Kina opfordres i høj grad til at øge deres fokus på de interne processer, så man er godt klædt på til denne politiske udvikling. 

Driver du forretning i Kina?

Så bør du overveje følgende: 

  • Lever dit lokale datterselskab/salgsselskab op til resten af koncernenes etiske retningslinjer og internationale standarder? – Og hvordan verificeres dette?
  • Har I en robust og cyklisk proces for styring af jeres distributørnetværk?
  • Hvordan sikrer I jer, at jeres tredjeparts forretningspartneres integritet er forsvarlig, så medierne ikke sætter jer i et dårligt lys?
  • Hvordan er integriteten af de lokale medarbejdere – og især de lokale ledere?
  • Er der tilstrækkeligt med anti-bestikkelses- og korruptionskontroller implementeret?

PwC kan hjælpe dig

Hos PwC har vi stor erfaring med at vejlede virksomheder i at manøvrere korrekt i risikofyldte farvande i forhold til etiske udfordringer. De største risici ligger i den overordnede risikovurdering i forhold til korruption og bestikkelse samt vurdering af integriteten ved brug af samarbejdspartnere og implementering af tilstrækkelige procedurer.

Vores specialister står klar til en uforpligtende og fortrolig snak om din virksomheds etiske udfordringer.

Læs mere om, hvordan PwC kan hjælpe dig http://www.pwc.dk/da/sustainability/business-ethics.jhtml