Forslag om stramning af UK Bribery Act i kampen mod økonomisk kriminalitet

Udvidelse af UK Bribery Act skal gælde for al økonomisk kriminalitet

Direktøren for den engelske anklagemyndighed, Serious Fraud Office (SFO), foreslog i september, i sin tredje rapport til ”Cambridge Symposium on Economic Crime”, at ændre sektion 7 i UK Bribery Act 2010 (UKBA). Forslaget til ændringen vedrører, at UKBA skal dække al økonomisk kriminalitet og ikke kun som nu bestikkelse og korruption. Det vil sige økonomisk kriminalitet såsom bedrageri, svindel med kreditkort, skattesvig og svindel med værdipapirer. Det er en væsentlig ændring, som kan påvirke ikke kun engelske virksomheder, men alle de virksomheder der er underlagt UKBA.

Eksterritorial i sit virke

UK Bribery Act er eksterritorial i sit virke, hvilket betyder, at den gælder både inden for og uden for de britiske øer. Konkret vil det sige, at virksomheder, som medvirker til bestikkelse og korruption begået fx i et afrikansk land, kan retsforfølges i Storbritannien, hvis blot virksomheden udfører en del af sine aktiviteter i Storbritannien. Loven er altså eksterritorial i den forstand, at uanset hvor i verden bestikkelsen finder sted, kan det straffes i Storbritannien.

Hvad skal danske virksomheder være opmærksomme på?

Danske virksomheder skal være opmærksomme på, om de er underlagt UKBA. Hvis virksomheden er underlagt UKBA, er den påkrævet at følge forholdsreglerne beskrevet i ’The Bribery Act 2010 Guidance’ (2011). Forholdsreglerne følger en række trin som led i forebyggelsen af økonomisk kriminalitet:

  • Den øverste ledelse har ansvaret for at skabe en anti-korruptionskultur ”Tone from the top” og have et aktivt ledelsesfokus.
  • Der skal være klare politikker og procedurer.
  • Regelmæssig risikovurdering af risici forbundet til korruption.
  • Due diligence af associerede tredjeparter.
  • En klar kommunikation og træning.
  • En løbende gennemgang og opfølgning af virksomhedens anti-korruptionssystemer.

Er du i tvivl om, hvordan din virksomhed kan forebygge økonomisk kriminalitet?

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du vil have en uforpligtende og fortrolig dialog vedrørende UK Bribery Act, din virksomheds risikoprofil og høre mere om, hvordan din virksomhed kan forebygge økonomisk kriminalitet. Du kan også læse rapporten til ”Cambridge Symposium on Economic Crime” her.