Hold orden i eget hus og reducér dine risici

Af Lars Yding, director i PwC og Carsten Hemme, director i PwC

Det kan altid betale sig at holde orden i eget hus. Det gælder både i privatøkonomien og i en virksomhed. Står man overfor at skulle sælge sin virksomhed, kan orden i eget hus tilmed være med til at reducere risici for en ny ejer og dermed være med til at øge virksomhedens værdi.

Det er derfor en god investering at forberede sig grundigt, før man tager kontakt til potentielle købere, når man ønsker at sælge sin virksomhed. Det gælder både i forhold til den indledende salgsmodning, udfordring af virksomhedens strategi og ved udarbejdelse af salgsmateriale.

Med den grundige forberedelse synliggør man værdier, som allerede findes i virksomheden, og er med til at reducere bekymringen for identificerede tab for en kommende køber.

Der skal tegnes et tydeligt billede af virksomheden, og dens strategiske potentiale, inden man begynder en salgsproces. Hvis virksomheden ikke er veldefineret, eller ikke har en klar sammenhæng mellem strategi og økonomisk udvikling, kan sælger risikere, at køber vil kræve en rabat for de risici og usikkerheder, der i givet fald vil være i forbindelse med et køb.

Salgsforberedelsen indebærer også en gennemgang af virksomhedens omkostninger og organisation med henblik på at konstatere, hvad der skaber værdi. Omkostninger, der ikke skaber værdi, ødelægger værdi i virksomheden, hvilket kan koste dyrt i en salgssituation.

At forberede et salg er ikke kun en øvelse, hvor det gælder om at reducere unødvendige omkostninger, men også en øvelse i at skabe og synliggøre værdi. Det er derfor vigtigt at optimere de fremtidige cash flows og arbejdskapitalen. Her giver det ofte god mening at investere i nye aktiviteter og nye forretningsområder, som skaber værdi.