Automatisering er vejen mod større it-sikkerhed

Af Mads Nørgaard Madsen, partner i PwC

It-sikkerhed er på alles læber i øjeblikket. Og mon ikke flere virksomhedsledere på det seneste er kommet i tvivl, om man kan lække kritiske data fra virksomhedens databaser, og om virksomhedens kontrolsystemer nu også er gode nok?

Teknologi understøtter i stigende grad virksomhedernes forretning og giver nye muligheder for samarbejde, markedsføring og kundekontakt via
internettet. De samme teknologier medfører desværre også nye risici, som man skal forholde sig til. I en tid med stadig større brud på sikkerhed, og hvor fx hackere konstant bruger nye metoder, er det vigtigt at følge med i udviklingen.

Det er selvfølgelig ikke gratis at sikre sine data, men det er for dyrt at lade være. For hvis uheldet er ude, mister virksomheden ikke blot værdifulde data. Et it-sikkerhedsbrist kan gøre stor skade på virksomhedens omdømme, brand og relationer til omverden, som det kan være endog meget svært at rette op på. Så ja, sikkerhed og beredskab koster, men udover øget sikkerhed giver det også driftsfordele at arbejde med bl.a. Identity and Access Management (IAM).

IAM eller it-automatisering af identitet- og adgangskontrol sikrer optimering og effektivisering af virksomhedens data. Det bliver dermed lettere og mere effektivt for virksomheden at håndtere data i hverdagen; data er ens i alle systemer, og brugernavne og adgange vedligeholdes fx et sted. Samtidig øger man sikkerheden, da der typisk kommer langt mere styr på virksomhedens it-data.

Når automatiseringen først er forankret, er data også korrekte i alle systemer, og derved får virksomheder langt bedre business intelligence-muligheder. Og når data først er korrekte, vil adgange også kun være tildelt dem, som har et reelt behov for at få adgang.

Automatisering løser ikke alle udfordringer, der er i forhold til it-sikkerhed. Men det mindsker risikoen for menneskelige fejl og giver samtidig en langt bedre oplevelse for såvel medarbejdere som kunder.