Vejen til succes

Af Poul Spencer Poulsen, partner i PwC

De små og mellemstore virksomheder er rygraden i dansk erhvervsliv. Det er velkendt, men alligevel er der nok en tendens til at overse denne store gruppe af virksomheder, som i høj grad bidrager til den danske vækst.  

Vi har for nylig lavet en analyse af ca. 3.000 danske ejerledere. Det er de mennesker, der både ejer og leder en virksomhed, og som i høj grad tør lede med hjertet, også i svære tider. Med deres stærke trang til selvstændighed og mod på at forfølge deres mål kan de være med til at motivere andre, især i den yngre generation, så vi får skabt yderligere vækst til gavn for samfundet.

Vores analyse af de danske ejerledere viser, at mange endelig har lagt krisen bag sig. Den defensive strategi er lagt i skuffen, og man satser nu på nærmarkederne i Europa samt bl.a. Brasilien og Indien. Forventningerne til vækst er skruet i vejret, og de ca. 100 dygtigste ejerledere forventer, at den gennemsnitlige omsætning vokser med hele 57 % de næste 3 år.

Men hvad er så opskriften på den succesfulde ejerleder? Flere faktorer spiller ind, men der er nogle fælles karakteristika: At få en aftale i hus med en stor kunde, som fx en butikskæde, har for flere i årets analyse været nøglen til succes. Derudover fokuserer de succesfulde ejerledere i høj grad på produktudvikling. De satser på innovation og forlader sig ikke på en ’sådan-plejer-vi-at-gøre’-strategi.

Vi oplever også ofte, at et generationsskifte har medført en ny strategi, der har været afgørende for virksomhedens succes, ligesom mange af de succesfulde ejerledere har formået at lave en turn-around. De er dygtige til at involvere deres medarbejdere og skabe en stærk holdånd via en energisk ledergruppe. Og der bliver ikke skævet meget til, hvad klokken er blevet, når de fælles mål skal nås.

Endelig har de dygtigste prioriteret at etablere en professionel bestyrelse. For selv om det er vigtigt at lede med hjertet, er det mindst ligeså vigtigt at være forandringsparat og lade professionelle bestyrelsesmedlemmer se på forretningen.
Kort sagt: Ret spotlyset mod de små og mellemstore virksomheders succeser, for de fortæller historien om vækst.

Læs hele analysen her