Danskerne shopper via mobiltelefonen som aldrig før

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

6 ud af 10 danskere shopper online mindst én gang om måneden. Især shopping via mobilen er blevet populært og har oplevet en stor stigning i forhold til sidste år. Derfor kan virksomhederne opnå betydelige fordele ved at optimere deres mobilsites. Det viser en ny undersøgelse fra PwC Total Retail 2017: Retailer Investments for an Uncertain Future.

Online shopping er populært som aldrig før – både globalt og blandt danskerne, og ifølge PwC’s nye undersøgelse Total Retail 2017: 10 Retailer Investments for an Uncertain Future, hvor 29 lande og 24.471 respondenter er blevet adspurgt om deres forbrugsvaner, køber hele 61 % af de danske forbrugere produkter online mindst én gang om måneden (til sammenligning er det 65 % globalt). 42 % af danskerne svarer, at de handler på nettet for at opnå en bedre pris end i de fysiske butikker, og 29 % vælger online shopping, fordi det er mere belejligt end de fysiske butikker.

”Stigningen i onlineshopping skaber nye krav fra forbrugerne, og detailhandlerne står hele tiden over for nye udfordringer, i takt med at den teknologiske udvikling byder på nye muligheder. Hvis detailhandlerne skal kunne klare sig i konkurrencen, er det derfor afgørende at investere i de rette digitale løsninger, som kan imødekomme forbrugernes ønsker,” fortæller Henrik Trangeled Kristensen, partner og detailhandelsekspert fra PwC.

Mobilen er blevet mere populær

I Danmark er PC’en fortsat det foretrukne redskab til indkøb på nettet, men den globale undersøgelse viser, at mobile indkøb er i kraftig vækst og er mest anvendt i flere lande. Undersøgelsen viser, at 26 % af danskerne shopper via deres mobiltelefoner på årlig basis. Hele 17 % handler mindst én gang om måneden via telefonen, hvilket er en stigning på 5 procentpoint siden sidste år, hvor kun 12 % handlede mindst én gang om måneden.

”Vores undersøgelse viser, at detailhandlerne med fordel kan overveje at investere i at optimere deres mobilsite, da der ligger et stort potentiale her, og det er mindre omkostningstungt end fx at udvikle og vedligeholde en app. De detailhandlere, som klarer sig bedst i den ”nye” digitale verden, har formået at tilpasse sig kundernes forventninger,” fortæller Henrik Trangeled Kristensen.

Ifølge undersøgelsen er det kun 13 % af forbrugerne globalt, der primært benytter detailhandlernes apps, når de skal shoppe via deres mobiltelefoner, og en opgradering af virksomhedernes mobilsites er ofte en billigere løsning end investering i oprettelse og vedligeholdelse af en app.

De danske forbrugere bruger desuden mobilen til at sammenligne priser med konkurrenterne (27 % svarer dette), 26 % researcher inden et køb, og hele 33 % betaler via telefonen for deres køb. Samtidig oplever forbrugerne dog visse forhindringer ved online shopping: 40% mener, at skærmen er for lille, 20 % af danskerne mener, at virksomhedernes mobilsites er svære at bruge, og 10 % er bekymrede for sikkerheden på siderne.

Online usikkerhed

På den ene side giver teknologien en lang række spændende muligheder for kunderne, men på den anden side, øger den også risikoen for alle former for brud på online sikkerheden, herunder hacking af data. På trods af at over halvdelen af de danske forbrugere svarer, at de er villige til at betale for deres produkter via mobiltelefonen, svarer 63 % samtidig, at de er på vagt over for hacking af personlige data via mobiltelefonen. Derfor vælger over halvdelen kun hjemmesider, virksomheder og betalingstjenester, som virker legitime, og som de har tillid til.

“Teknologien giver en lang række nye muligheder til forbrugerne, men skaber også en større risiko for brud på online sikkerhed, og kunderne har derfor ikke overgivet sig 100 % til onlineshopping og er stadig nervøse for risici på nettet,” fortæller Henrik Trangeled Kristensen.  

De danske forbrugere tager allerede bestemte forholdsregler for at sikre sig på nettet ved bl.a. kun at shoppe gennem virksomheder, de allerede kender eller ved at bruge betalingstjenester, som de føler sig trygge ved. Sikkerheden er vigtig for forbrugerne, som foretrækker allerede kendte betalingssystemer samt sikre betalingskort, som giver forbrugeren betalingsbeskyttelse. 45 % af forbrugerne mindsker ligeledes risici ved at minimere den persondata, som de opgiver på nettet, og 30 % benytter forskellige passwords til forskellige hjemmesider.  

”Det er nødvendigt, at detailhandlerne hele tiden holder sig opdaterede om den seneste viden om sikkerhed på nettet og investerer i systemer, som sikrer deres kunder, når de shopper online. De virksomheder, som formår at skabe sikkerhed og tillid, vil vinde forbrugernes gunst,” slutter Henrik Trangeled Kristensen.

Kontakt os

Henrik Trangeled Kristensen
Partner, statsaut. revisor
Tlf: 8932 5662
E-mail

Malene Billund
Presseansvarlig
Tlf: 5133 2378
E-mail

Følg PwC