Så meget må du give konfirmanden skattefrit i gave

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

Der er højsæson for konfirmationer og dermed også tid til konfirmationsgaver. Som gavegiver skal man dog være opmærksom på, at der er en fast grænse for, hvor meget man må give konfirmanden i gave, hvis man er i nær familie. Reglerne er desværre noget mere uklare, hvis ikke man tilhører den nære familie, påpeger PwC. 

Skattereglerne er uklare, når det gælder konfirmationsgaver fra fx moster og onkel samt andre gavegivere, der ikke tilhører den nære familie. Der findes ingen præcise retningslinjer, og det er derfor op til gavegiveren selv at vurdere, hvad der ligger inden for ’et efter forholdene naturligt niveau’. Det betyder, at konfirmanden kan risikere at blive beskattet af gaver fra fx moster og onkel, hvis niveauet ligger uden for det beløb, der kan opfattes som ’almindeligvis passende’. 

 ”Faktum er, at vi ikke har klare retningslinjer for de gaver, der er givet af venner og familie uden for den nære familie, men blot en administrativ praksis om lejlighedsgaver, som kan være svær at gennemskue,” siger Per Ørtoft Jensen, partner og skatteekspert hos PwC. 

Han henviser til, at Skat har udarbejdet en kortfattede vejledende tekst på området. Den giver en indikation af, at når Skat skal vurdere, om en gave er skattepligtig, ser de på gavens størrelse i forhold til den relation, der er mellem giver og modtager, samt på selve begivenheden. 

”Det betyder, at beløbene for, hvornår en gave er skattepligtig kan variere. Hører man til uden for den nære familie og giver man normalt gaver i den dyrere ende, må størrelsen på en konfirmationsgave også kunne ligge højere. Men giver man normalt ikke dyre gaver i anden sammenhæng, skal man nok være varsom med, hvad der kan betragtes som en skattefri konfirmationsgave,” vurderer Per Ørtoft Jensen, der godt kan forstå, hvis det skaber forvirring. 

Klare regler for nære familiemedlemmer

Er du forælder, stedforælder, plejeforælder (særlige betingelser) eller bedste- eller oldeforælder mv. til konfirmanden, er du at betragte som et nært familiemedlem, og her er skattereglerne til gengæld ikke til at tage fejl af. Et nært familiemedlem må i 2017 forære konfirmanden op til i alt 62.900 kroner, uden at der lander en ekstra skatteregning på konfirmandens gavebord.

”For nære familiemedlemmer er der en klar grænse på 62.900 kroner for 2017, og det er kun i de tilfælde, hvor man vælger at forære konfirmanden gaver over det beløb, at konfirmanden bliver beskattet. Skatten lyder i de tilfælde på 15 % af det beløb, der ligger over grundbeløbet,” fortæller Per Ørtoft Jensen og tilføjer:

”Skat kunne måske med en bred pensel indikere, hvilket niveau der som udgangspunkt er ”efter forholdene naturligt og almindeligvis passende” for andre end nære familiemedlemmer – dog uden at melde et fast beløb ud, da der netop skal være plads til at tage højde for de konkrete forhold. Det ville gøre det nemmere for alle konfirmationsgæster og gavegivere at ramme det niveau, som Skat synes er passende, så konfirmanden ikke ender med en ekstra regning fra Skat.”

Kontakt os

Per Ørtoft Jensen
Partner
Tlf: 3945 9788
E-mail

Malene Billund
Presseansvarlig
Tlf: 5133 2378
E-mail

Følg PwC