Regeringens it-sikkerhedsstrategi er et vigtigt skridt i kampen mod cybercrime

Cybertruslen bekymrer erhvervslivet som aldrig før, og PwC’s seneste Cybercrime Survey viser, at et cyberangreb i gennemsnit koster en dansk virksomhed knap 1 mio. kroner. PwC hilser derfor regeringens ambition om at løfte it-sikkerheden blandt små og mellemstore virksomheder med den nye strategi for cyber- og informationssikkerhed velkommen.

Ifølge PwC’s seneste Cybercrime Survey svarer knap to ud af tre virksomheder, at de har været udsat for hændelser eller angreb relateret til cybercrime de seneste 12 måneder. Af de ramte virksomheder angiver 37 %, at de ikke blot har mistet penge som følge af cyberhændelserne, men at de også har oplevet, at deres brand tog skade, at de mistede kunder, eller at kritiske systemer var utilgængelige i en længere periode.

”Vi hilser regeringens udspil velkomment og ser positivt på, at der nu oprettes et erhvervspartnerskab mellem erhvervslivet og myndigheder, som skal være med til at løfte it-sikkerheden hos især små og mellemstore virksomheder. Det er der behov for, da der er store omkostninger forbundet med at blive ramt, og det gælder også for SMV’erne,” siger Mads Nørgaard Madsen, der er leder af Security & Technology og partner i PwC.

Han henviser til PwC’s seneste Cybercrime Survey, der viser, at 1 ud af 10 respondenter har haft omkostninger som følge af cyberangreb, der overstiger 1 mio. kr. – alene inden for det seneste år. Det kan være en af grundene til, at cybertruslen bekymrer erhvervslivet som aldrig før. 74 % af respondenterne svarer således, at de er mere bekymrede for cybertruslen nu, end de var for 12 måneder siden. Dette er højere end i både 2016 og 2015, hvor henholdsvis 65 % og 68 % svarede det samme.

”Konsekvenserne af cyberangreb kan være mangeartede, og i de seneste eksempler med omfattende ransomware-angreb har det primære formål været et ønske om at stoppe, forsinke eller ødelægge forretningen, og det kan være meget svært for virksomhederne at genoprette deres systemer, hvis de først er blevet lagt ned af et angreb. Derfor er det afgørende, at it-sikkerheden får et løft i erhvervslivet generelt,” understreger Mads Nørgaard Madsen.

For det er ikke kun de små og mellemstore virksomheder, der bekymrer sig om it-sikkerhed. PwC’s CEO Survey 2018 viser, at også andelen af topledere blandt de største danske virksomheder, der bekymrer sig om cybertruslen, er steget eksplosivt (fra 51 % i 2017 til 85 % i 2018).

”Det er positivt med det nye partnerskab med fokus på smv’erne. Men når det er sagt, har vi en stor udfordring med it-sikkerhedsniveauet generelt i dansk erhvervsliv, og der er et konstant behov for tiltag, der styrker it-sikkerheden bredt i erhvervslivet og Danmark, da udviklingen går meget hurtigt og kun fantasien sætter grænser for, hvordan hackerne kan finde vej ind i systemerne næste gang,” slutter Mads Nørgaard Madsen.

Om cybercrime-undersøgelsen

Ca. 250 danske og 100 norske virksomhedsledere, it-chefer og it- og sikkerhedsspecialister har deltaget i PwC’s Cybercrime Survey 2017. Målingen er gennemført med opbakning fra Finansrådet, Dansk Erhverv, Kita, IT-Branchen, Center for Cybersikkerhed, ISACA og DI Digital.

Om CEO Survey 2018

I PwC’s 21st CEO Survey blev der gennemført 1.293 interviews i 85 lande i løbet af det sidste kvartal af 2017. CEO Survey er verdens førende og mest omfattende toplederundersøgelse.
 

Kontakt os

Mads Nørgaard Madsen

Partner, Security & Technology, PwC Denmark

Tlf: 2811 1592

Malene Billund

Presseansvarlig, PwC Denmark

Tlf: 5133 2378

Følg PwC