Spinkel tro på vækst i metalindustrien

Kun 14 % af topcheferne i metalindustrien tror på vækst i egen virksomheden inden for de næste 12 måneder. Det er langt under halvdelen sammenlignet med topchefer på tværs af sektorer, hvor 36 % er ’meget optimistiske’ omkring vækst i egen virksomhed. Det viser en undersøgelse fra revisions-, skatte- og rådgivningsvirksomheden PwC.   

København – 21. februar 2013 – PwC’s Global CEO Survey er en årlig undersøgelse, der tager pulsen på verdens topchefer. Undersøgelsen viser, at topcheferne i metalindustrien er de mindst optimistiske omkring vækst i egen virksomhed. Det er samtidig et markant fald fra sidste år, hvor 33 % var ’meget optimistiske’ omkring vækst i egen virksomhed.


Metalindustrien er en sektor, der er meget følsom over for konjukturudsvingninger. Det har derfor sat en markant dæmper på branchens forventninger til vækst i fremtiden, at finanskrisen fortsat bider sig fast,” siger partner og ekspert i metalindustrien i PwC, Jacob Fromm Christiansen.


Adgang til energi og råmaterialer truer væksten

Det er særligt stigende priser for energi og råmaterialer og den globale økonomi, der bekymrer topcheferne i metalindustrien. Hele 84 % af topcheferne peger på omkostninger til energi og råmaterialer som en væsentlig hindring for branchens vækstmuligheder. Til sammenligning peger kun lidt over halvdelen af topcheferne (52 %) på tværs af sektorer på dette som en trussel mod vækst. Hvor de fleste topchefer dog alle ser en væsentlig trussel, er i usikkerheden omkring økonomisk vækst og regeringens reaktioner på statsgæld og underskud.


Branchen spænder livremmen og ruster sig til krisen

Næsten tre ud af fire topchefer i metalindustrien forventer at igangsætte omkostningsreducerende initiativer inden for de næste 12 måneder, hvilket ligger en smule over det globale gennemsnit på 70 %. Samtidig forventer 56 % af topcheferne at investere i at forbedre driftseffektiviteten, og 47 % forventer at investere i initiativer, der kan styrke deres kundebase. Hele 37 % af topcheferne i metalindustrien forventer at investere i produktionskapacitet, hvor kun 19 % af topledere på tværs af sektorer forventer at gøre det samme.

Det er nødvendigt at optimere virksomhedens processer på alle fronter, hvis virksomhederne skal klare sig igennem krisen. Det betyder både at minimere omkostninger, hvor det er muligt, men det betyder også at investere i initiativer, der kan understøtte væksten i virksomheden. Nøglen er at finde den rigtige balance mellem omkostningsreduktion og investeringer. Det er også derfor, vi eksempelvis ser i undersøgelsen, at 72 % af topcheferne i sektoren forventer ændringer i forhold til strategiske alliancer, virksomhedssammenslutninger og joint ventures, hvor omkostninger kan reduceres,” siger Jacob Fromm Christiansen, partner og ekspert i metalindustrien i PwC.