Forsigtig optimisme blandt globale topledere

Mere end 4 ud af 10 adspurgte CEO’er tror på, at 2014 byder på en bedre økonomi end det forgangne år. Det er dobbelt så mange som sidste år. Glasset er halvt fyldt, konkluderer PwC i sin årlige ”Global CEO Survey”, der netop er blevet præsenteret på årets CEO-konference med livetransmission fra World Economic Forum i Davos.

De globale topdirektører er mere positive over tilstanden i den globale økonomi, end de var sidste år. I år mener 44 %, at økonomien bliver bedre i de kommende 12 måneder mod 18 % sidste år. Blandt de danske topledere ser hele 56 % lyst på den økonomiske fremtid.

Analysen viser, at glasset er halvt fyldt hos de globale topdirektører, når det gælder troen på, at den globale økonomi bliver bedre i 2014. Der er dog ingen tvivl om, at erhvervsklimaet stadig er presset mange steder, også i Danmark, men langt flere ser nu lyst på den økonomiske fremtid,” siger Mogens Nørgaard Mogensen, Senior Partner og adm. direktør i PwC.

Det er kun 7 % af de globale topledere, som forventer en forværring af den globale økonomi i 2014. Til sammenligning var det næsten hver 3. topleder i sidste års undersøgelse.

Danske topledere de mest optimistiske i Europa

De danske topledere er de mest optimistiske i Europa, når det gælder kortsigtet vækst i egen virksomhed, mens de globale topledere tror mere på den globale vækst end væksten i deres egen virksomhed.

39 % af de globale topledere er meget optimistiske. Det er højere end niveauet i 2013 på 36 %, mens 32 % af toplederne i Europa er meget optimistiske og dermed mindre optimistiske. I Danmark er 44 % meget optimistiske, hvilket er Europa-rekord.

Det er meget positivt, at de danske topledere ser så lyst på deres egne muligheder for at skabe vækst de kommende 12 måneder. Det skyldes uden tvivl, at der er blevet arbejdet hårdt med driftseffektiviseringer mange steder. Nu står man godt rustet til fremtiden,” fortæller Mogens Nørgaard Mogensen.

Driftseffektiviseringerne fortsætter

Hele 94 % af de danske topledere har gennemført besparelser i de seneste 12 måneder. Til sammenligning gælder det ‘kun’ 74 % af de globale topledere.

Vi oplever, at de virksomheder, som vi taler med i det daglige, længe har arbejdet hårdt for at trimme og skære ind til kernen af deres forretning. Mange har nu konsolideret grundforretningen og er atter begyndt at se vækst i omsætningen,” udtaler Mogens Nørgaard Mogensen.

71 % af de danske topledere planlægger besparelser i det kommende år. Det gælder 64 % af de globale topledere.

Arbejdet med at sikre driftseffektivitet vil fortsætte mange steder, men der kan også være behov for at se på mulighederne for at ekspandere. Herhjemme er forbruger- og erhvervstilliden på vej op, og det får mange til at tro på bedre tider. 2014 bliver forhåbentlig året, hvor krisen for alvor slipper sit tag,” lyder det fra Mogens Nørgaard Mogensen.

De europæiske topchefer ser lysere på fremtiden

Der er markante regionale forskelle i analysen. For mens blot en fjerdedel af CEO’erne i Central-og Østeuropa tror på, at den globale økonomi er i bedring, gælder det halvdelen af alle CEO’er i Vesteuropa og Mellemøsten. I Danmark ser hele 56 % lyst på fremtiden og dermed ligger de danske topledere over gennemsnittet i Vesteuropa, hvor 50 % af toplederne ser lyst på den fremtidige økonomi.

Særligt mange europæiske topledere har taget de positive briller på i forhold til sidste år, hvor stemningen i regionen var noget mere dyster. Det har været nogle hårde år i Europa, men de fleste er nået til den konklusion, at det vender nu,” siger Mogens Nørgaard Mogensen og fortsætter:

Når det er sagt, er der mange topledere i hele verden, som fortsat er meget nervøse for, hvordan verdens gældsplagede regeringer vil tackle deres skyhøje underskud, uden at det kommer til at hæmme væksten.

Topchefernes bekymringer

Blandt de globale topledere bekymrer hele 71 % sig om, hvad politikerne vil gøre for at reducere underskuddet på statsfinanserne. Til sammenligning var det blot 61 % i 2013, der gjorde sig disse bekymringer. I Danmark er der større tiltro end på globalt plan, men dog over halvdelen (53%) af topcheferne herhjemme bekymrer sig om, hvordan man tackler gæld og budgetunderskud.

Vores analyse tegner et billede af, at flertallet af de globale topledere fortsat er alvorligt bekymrede, men de har i de seneste 12 måneder helt klart fået mere tillid til de umiddelbare økonomiske udsigter,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Herhjemme er overregulering (65 %) og langsom eller negativ vækst i udviklingslande (68 %) de emner, der bekymrer toplederne mest.

Undersøgelsesmetode

I PwC’s 17th Annual Global CEO Survey blev der gennemført 1.344 interviews i 68 lande i løbet af det sidste kvartal af 2013. Den regionale inddeling er som følger: 445 interviews gennemført i Asien og Stillehavsområdet, 442 i Europa, 212 i Nordamerika, 165 i Latinamerika, 45 i Afrika og 35 i Mellemøsten.