Få overblik, inspiration og viden

Regnskabshåndbogen for pengeinstitutter 2024

Regnskabshåndbogen for pengeinstitutter

Vi har har samlet viden og erfaring inden for primært pengeinstitutters, realkreditinstitutters og fondsmæglerselskabers funktionsområde, årsrapporter, skatter og afgifter. Andre finansielle virksomheder, der aflægger regnskab efter IFRS eller efter regnskabsbekendtgørelsen for kreditinstitutter, vil også have glæde af håndbogen.

I en foranderlig verden stilles der stadig højere krav til de danske pengeinstitutter. Digitalisering, væsentlige renteændringer samt regulering af pengeinstitutters funktionsområde sætter nye standarder for ledelse og styring af pengeinstitutter, herunder krav til regnskab, compliance og risikostyring. Hertil kommer nye krav til rapportering om bæredygtighed og ændringer på det skattemæssige område.

Regnskabshåndbogen for pengeinstitutter giver et samlet og tilgængeligt overblik over de omfattende regelsæt og den komplicerede lovgivning. Bogen er udarbejdet af flere end 25 medarbejdere med forskellige kompetenceområder. 

Bogen, der primært henvender sig til pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber, er delt op i fire hovedafsnit, som giver dig indblik i:

  • Lov om finansiel virksomhed,  herunder bæredygtighedsrapportering
  • Regnskab
  • Selskabsskat
  • Moms og afgifter.

Du finder også anvisninger på, hvordan konkrete spørgsmål inden for den finansielle regnskabsmæssige regulering kan løses. 

Få håndbogen på mail

Få inspiration til, hvordan du tilrettelægger compliance og risikostyring samt regnskabsaflæggelse. Du får også indblik i, hvordan du foretager en vurdering af skatte- og afgiftsmæssige forhold i pengeinstitutter m.fl.

Indhold

Lov om finansiel virksomhed

Afsnittet beskriver alene udvalgte områder, som vi vurderer i særlig grad har betydning for eller har en afsmittende effekt på et pengeinstituts regnskab samt områder, som er særlig aktuelle. Det er imidlertid ikke hensigten at beskrive alle bestemmelser på området.

Regnskab

Dette afsnit indeholder en beskrivelse af regnskabsbestemmelser både i regnskabsbekendtgørelsen og i IFRS. Med baggrund i at Finanstilsynet har udmeldt, at IFRS skal anvendes som fortolkningsbidrag til regnskabsbekendtgørelsen, vil beskrivelsen af IFRS-regelsættet ligeledes være relevant, selvom regnskabet ikke aflægges efter IFRS.

Selskabsskat

Afsnittet indeholder en praktisk beskrivelse af en række relevante skattemæssige regler og forhold med baggrund i et eksempel med opgørelse af skattepligtig indkomst for et pengeinstitut. Endvidere indeholder afsnittet en beskrivelse af en række særlige skattemæssige forhold for pengeinstitutter.

Moms og afgifter

Afsnittet indeholder en gennemgang af momsfritagelserne for finansielle transaktioner af betydning for pengeinstitutter samt andre særregler. Endvidere indeholder afsnittet en beskrivelse af, hvordan man opgør den delvise momsfradragsprocent, herunder gennemgang af de poster, der skal indgå i opgørelsen. Slutteligt indeholder afsnittet en beskrivelse af reglerne omkring lønsumsafgift og muligheden for godtgørelse af energiafgifter.

Hent Regnskabshåndbogen for pengeinstitutter 2024

Kontakt os

Benny Voss

Benny Voss

Partner, statsaut. revisor, PwC Denmark

Tlf: 3945 3023

Følg PwC