Andre afgifter

Der skal betales afgifter af chokolade, sukkervarer, lakrids, nødder, diverse andre sukkervarer, konsum-is, kaffe og te mv., som produceres i eller importeres til Danmark.

Virksomheder, der skal betale en punktafgift, kan enten registreres som oplagshaver eller som varemodtager.

Oplagshaver

Oplagshavere er som hovedregel virksomheder, som fremstiller, forarbejder og oplægger – herunder indfører og afsender – afgiftspligtige varer, uden at afgiften er betalt. Disse virksomheder kan således have afgiftspligtige varer på lager, uden at afgiften er betalt. Afgiften skal først betales ved udlevering fra virksomheden.

Varemodtagere

Varemodtagere er virksomheder, som modtager afgiftspligtige varer fra udlandet. Disse virksomheder skal betale afgift af varerne ved modtagelsen fra udlandet.

Afgifter på chokolade, sukkervarer, nødder mv.

Visse chokolade- og sukkervarer er afgiftspligtige i deres helhed, mens der ved andre varer beregnes afgift ud fra mængden af chokolade i varen.

Der skal betales råstofafgift af mandler, nødder mv., der indføres fra udlandet. Afgiften afhænger af varens nettovægt. Nødder, kerner mv., som er råstofafgiftspligtige, omfattes ikke af afgiften for chokolade- og sukkervarer. Nødder og kerner mv., som bruges i produktion af andre varer, som er afgiftspligtige, kan i nogle tilfælde være fritaget for afgift.

Ved import af varer som ikke i sig selv er chokolade- eller råstofafgiftspligtige, men som indeholder chokolade eller nødder, skal der i visse tilfælde betales dækningsafgift.

Afgifterne på chokolade, sukkervarer, nødder mv. kan søges godtgjort, hvis varen leveres til udlandet.

Der er sket en stigning i afgiftssatsen på chokolade og sukkervarer mm. fra 1. januar 2015.

Afgift på konsum-is, kaffe og te

Der betales afgift af al kaffe og te samt af konsum-is. Afgiftssatsen afhænger af kaffen, teen og isens art. Afgifterne kan søges godtgjort, hvis varen leveres til udlandet.

Der er ligeledes sket en stigning i afgiftssatsen på kaffe og te samt på konsum-is pr. 1. januar 2015.

Emballageafgift

Der skal betales afgift af salgsemballager med et rumindhold på under 20 liter til emballering af visse drikkevarer som øl, sodavand, cider mv. Fra 1. januar 2014 er afgiften på emballage med et rumindhold på under 20 liter til emballering af fx maling, saft, eddike, sæbe osv., med henblik på salg til slutbruger eller forbruger afskaffet.

Afgiftssatsen afhænger af emballagens art og kan søges godtgjort, hvis varen eksporteres til udlandet.

Pvc

Produkter, der indeholder pvc og ftalater, er afgiftspligtige, fx regntøj, rør, presenninger, ledninger mv. Virksomheden kan i få tilfælde få godtgjort afgifterne for bl.a. montagespild.

Afgiftssatsen afhænger af varens art og kan endvidere søges godtgjort, hvis varen leveres til udlandet.

Glødelamper

Der skal betales afgift af glødelamper som el-pærer, lysstofrør, sikringer mv. Afgiftssatsen afhænger af glødelampens anvendelse. Der er sket en stigning i afgiftssatsen for glødelamper mv. pr. 1. januar 2015.

Afgifterne på glødelamper kan dog søges godtgjort, hvis varen eksporteres til udlandet.

Ved import af andre varer, som indeholder glødelamper, skal der i visse tilfælde betales afgift af glødelamper. Der skal ikke betales afgift af glødelamper i køleskabe, symaskiner osv., da værdien af den pågældende glødelampe ikke anses for betydelig.

Batterier

Der betales afgift af en del forskellige typer batterier, fx AA - og AAA-batterier.

Elektronikaffald

Hvis din virksomheder producerer eller importerer elektriske eller elektroniske produkter, skal det registreres i det såkaldt WEEE-system, da det er din virksomheds ansvar, at sådanne produkter tilbagetages og bortskaffes.

Kontakt os

Vi kan hjælpe din virksomhed med at finde ud af, om der skal betales afgift af lige præcis de produkter, din virksomhed sælger. Kontakt en af vores eksperter, hvis du ønsker information om hvad vi kan gøre for din virksomhed.

Kontakt os

Johanne-Marie Nielsen

Consultant, indirekte skatter

Tlf: 3945 9038

Følg PwC