Hvad er forskellen på operationel og finansiel leasing?

#

Leasing er blevet mere og mere populært de seneste år. Leasing betyder kort sagt leje; du får overdraget brugsretten i den aftalte periode, og så skal du leve op til aftalens betingelser. Denne artikel tager udgangspunkt i leasing af en bil, så de videre eksempler vil være i forhold til det.

Når du som virksomhedsejer vælger at lease en bil, er der overordnet to forskellige måder, du kan lease den på. De to måder er henholdsvis operationel- og finansiel leasing. De to forskellige leasingformer håndteres forskelligt i dit regnskab.

Det er ikke altid, at det fremgår af din kontrakt hvilken type leasing, der er tale om. Der er dog nogle kendetegn ved de to typer af leasing, som vi gennemgår i denne artikel, der kan hjælpe dig med at afgøre hvilken type leasingaftale, du har indgået.

Hvad er operationel leasing?

Operationel leasing er den type leasing, hvor du slipper af med alle de bekymringer, der er ved at eje fx en bil. Ved operationel leasing afholder forhandleren eller leasingselskabet alle driftsudgifter undervejs i leasingperioden, da der som del af leasingydelsen er tilknyttet en serviceaftale. Du betaler blot en engangsydelse ved udleveringen og derefter en fast månedlig ydelse for at lease bilen.

Du har altså god budgetsikkerhed, da du ikke har nogle uforudsete udgifter i forbindelse med bilen. Fx vil aftalen ofte dække, at du kan køre forbi værkstedet og få påfyldt sprinklervæske, olie mv., mens du selv skal afholde udgifter til benzin. I forhold til reparation af skader på bilen, så er det et privat anliggende, som skal dækkes af din forsikring, og dermed ikke er dækket af din leasingaftale.

Når din leasingperiode er slut, skal du aflevere bilen tilbage, og du kan nu frit vælge, om du vil købe eller lease en ny bil - eller ingen af delene. Du har altså ingen forpligtelser i forhold til bilen efter endt leasingperiode.

Regnskabsmæssigt behandles operationel leasing som en driftsudgift

Regnskabsmæssigt behandles operationel leasing som en driftsomkostning i din resultatopgørelse. Du får altså fradrag for dine udgifter til bilen løbende i takt med, at ydelserne betales.

Hvad er finansiel leasing?

Finansiel leasing er, hvor du i princippet får finansieret fx din bil gennem et leasingselskab. Det kan være et godt alternativ til et traditionelt billån. Ved finansiel leasing står du selv for alle udgifter til reparationer, nye dæk og service m.v. Den her leasingform er typisk billigere, men du har derimod mindre budgetsikkerhed - da der kan komme uforudsete omkostninger. 

Hvis du vælger finansiel leasing, forpligter din virksomhed sig til at købe eller finde en køber til bilen efter endt leasingperiode. Det betyder også, at der reelt set ikke er tale om leje af en bil, men derimod en afbetaling på et køb. Du skal være opmærksom på, at der bliver sat en realistisk restværdi for bilen, da en for høj restværdi kan give dig en stor efterregning ved endt leasingperiode. 

Regnskabsmæssigt behandles finansiel leasing som et aktiv 

Regnskabsmæssigt behandles en finansielt leaset bil som et aktiv. Når du indgår leasingaftalen af bilen, skal du bogføre et aktiv og en forpligtelse med samme beløb. Hvis du har lavet en betaling ved indgåelse af leasingaftalen, skal det beløb tillægges det beregnede aktiv. Du skal afskrive på aktivet, ligesom hvis du ejede det. Da du selv skal overtage bilen efter endt leasingperiode, skal afskrivningsperioden være bilens økonomiske levetid - og ikke blot leasingperioden. 

Forpligtelsen, som består af fremtidige leasingydelser, skal tilbagediskonteres over leasingaftalens løbetid. Tilbagediskontering betyder, at man justerer fremtidige indtægter og udgifter til den værdi, de ville have i dag. Forpligtelsen behandles på den måde som et almindeligt lån med de løbende ydelser som afdrag og en beregnet rente, som bogføres i din resultatopgørelse. Skattemæssigt vil bilen indgå i din driftsmiddelsaldo, og den vil blive afskrevet med 25 % årligt efter saldometoden.

Hvis din virksomhed er i regnskabsklasse B, er der ikke regnskabsmæssigt krav om, at du skal indregne finansielle leasingaftaler med mindre, de er så væsentlige, at dit regnskab ikke vil være retvisende, hvis du undlader at indregne dem. Hvis du ikke skal indregne det, behandles aftalen efter samme praksis som operationelle leasingaftaler, som du har læst om i afsnittet ovenfor. 

Overblik og forskelle

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Emil Uggerhøj

Partner, PwC Denmark

2264 7560

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

9660 2600

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Nikolaj Erik Johnsen

Partner, PwC Denmark

2220 2264

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5575 8708

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

9635 4024

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

8932 5734

Email

Hide