Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Hvad kræver det at stifte en enkeltmandsvirksomhed?

Rigtig mange nyetablerede virksomheder starter ud som enkeltmandsvirksomheder. Det koster dig ikke noget i startkapital at starte en enkeltmandsvirksomhed op, og det er kun obligatorisk med et momsnummer, hvis du forventer at ramme en momspligtig omsætning på mere end 50.000 kroner i løbet af en periode på 12 sammenhængende måneder.

Der kan kun være én ejer af en enkeltmandsvirksomhed, men det står dig frit for at ansætte en eller flere medarbejdere. Det er dig, som ejer af virksomheden, der hæfter for gæld, og du hæfter med din personlige formue, når du ejer en enkeltmandsvirksomhed.

Fordele og ulemper ved en enkeltmandsvirksomhed

Vælger du at etablere en enkeltmandsvirksomhed, kan du se frem til en række fordele. Det er eksempelvis hurtigt og gratis at oprette denne type virksomhed, og der er intet lovkrav om offentliggørelse af regnskab.

Der er også den fordel, at hvis din virksomhed har et underskud, kan det med forbehold for den valgte beskatningsform med mere fradrages din egen lønindkomst. Det er dog vigtigt altid at være opmærksom på størrelsen af overskuddet i virksomheden, da en ændring heri eksempelvis kan resultere i skatteændringer for dig.

Har du en enkeltmandsvirksomhed med overskud, er der ikke mulighed for, at du kan investere overskuddet over i andre virksomheder eller aktiver. Det skyldes, at dette vil blive betragtet som din personlige investering.

Regler og krav til en enkeltmandsvirksomhed

  • Det koster dig 0 kroner i startkapital.
  • Der kan kun være én ejer.
  • Det står dig frit for at ansætte medarbejdere.
  • Særlige muligheder for beskatning.
  • Der er tale om personlig hæftelse, og du hæfter med din personlige formue.
  • Det er først obligatorisk at momsregistrere virksomheden, når du opnår 50.000 kroner i omsætning i løbet af 12 sammenhængende måneder. 
  • Du registrerer din enkeltmandsvirksomhed på virk.dk.

Etablering af virksomhed

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du overvejer at starte din egen virksomhed - og mange beslutninger, du skal træffe. Det betyder, at der kan opstå en masse spørgsmål, du ønsker at få besvaret.

Vores eksperter deler derfor deres viden og giver dig gode råd om nogle af de væsentligste emner. Få inspiration og gode råd til, hvordan du starter din egen virksomhed.

Læs mere her