Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Hvad skal der til for, at du kan stifte et holdingselskab?

Et holdingselskab fungerer ikke på samme måde som de øvrige virksomhedsformer. Det er som udgangspunktet ikke en regulær virksomhedsform, da et holdingselskab i princippet er et ApS eller A/S, som dog ikke producerer noget eller tilbyder nogle former for ydelser. Det er ofte heller ikke momsregistreret, men ejer derimod aktier eller anparter i andre virksomheder. De virksomheder, som holdingselskabet ejer andele i, kaldes for holdingselskabets driftsselskaber.

Hvornår er det en god idé at starte et holdingselskab?

Grunden til, at mange vælger at opstarte et holdingselskab, skyldes, at man har mulighed for at udlodde løbende overskud fra de underliggende driftsselskab(er) op i holdingselskabet som udbytte. Det betyder altså, at det overskud, du fx laver i dit ApS, kan flyttes hen i holdingselskabet, hvor du kan bruge pengene til at foretage yderligere investeringer. Du kan på den måde aktivere dit overskud i stedet for, at pengene ligger stille.

Når du udlodder pengene op i holdingselskabet som udbytte, giver det samtidig kreditorbeskyttelse. Det betyder, at de kreditorer, du har i dit driftsselskab(er), ikke kan gøre krav overfor dit holdingselskab i tilfælde af en evt. konkurs.

En anden fordel ved at have et holdingselskab er, at du kan sælge kapitalandele i datterselskaberne til nye partnere, investorer eller lignende, uden at det medfører betaling af skat. Skatten udskydes, indtil pengene skal ud af holdingselskabet som udbytte.

Skal du stifte holdingselskabet på samme tid med dit driftsselskab eller ej?

Holdingselskabets primære formål er at eje andele i andre virksomheder. Hvis du eller flere skal starte et ApS eller et A/S, kan det være en god idé at etablere et holdingselskab samtidig, som kan eje anparter eller aktier i driftsvirksomheden.

Opstarter du et holdingselskab samtidig, kan du gøre brug af det, der hedder “rullende kapital”. Det vil sige, at det beløb, du bruger til opstart af dit holdingselskab, kan du rulle ind igen i dit driftsselskab. Holdingselskabets datterselskaber kan alene være ApS eller A/S selskaber.

Du kan også vente med at starte et holdingselskab, indtil du ved, hvordan det går med din driftsvirksomhed. Det kan du fx gøre for at spare omkostninger. At have et holdingselskab, som ligger tomt uden driftsaktivitet, koster ca. 5-10.000 kroner om året i omkostninger og gebyrer til bank, regnskab, forsikringer mv. Det giver dog en række begrænsninger, hvis du vælger at oprette holdingselskabet senere end dit driftsselskab. En af de begrænsninger, der fx kan være, er, at der kommer et krav til en efterfølgende ejertid på 3 år, som kan skabe nogle udfordringer, hvis du fx skal sælge nogle andele. Det kan yderligere blive kompliceret, hvis I er flere ejere.

Hvorvidt det giver mening for dig at oprette et holdingselskab fra start, er derfor en evaluering af omkostninger sammenholdt med de fordele, der kan være.

Etablering af virksomhed

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du overvejer at starte din egen virksomhed - og mange beslutninger, du skal træffe. Det betyder, at der kan opstå en masse spørgsmål, du ønsker at få besvaret.

Vores eksperter deler derfor deres viden og giver dig gode råd om nogle af de væsentligste emner. Få inspiration og gode råd til, hvordan du starter din egen virksomhed.

Læs mere her