Hvordan stifter du et interessentskab (I/S)?

#

Et I/S minder på mange måder om en enkeltmandsvirksomhed. Den primære forskel går på, at der skal være flere ejere eller stiftere, når du har at gøre med et I/S, hvor der ved en enkeltmandsvirksomhed kun kan være én ejer.

 

Der er ingen krav til startkapital, når du stifter et I/S, men til gengæld skal du være ekstra opmærksom, når det kommer til hæftelse.

I en virksomhed, der er stiftet som et I/S, hæfter ejerne personligt, solidarisk og ubegrænset. Det vil med andre ord sige, at hvis virksomheden går konkurs eller ikke kan betale sin gæld til de forskellige kreditorer, så bliver ejernes personlige formue sat i spil.

Kan en af ejerne ikke betale sin andel af virksomhedens gæld, skal de andre ejere dække det. På samme vis kan hver ejer stifte gæld på vegne af virksomheden, som de øvrige ejere dermed kan risikere at hæfte for.

Et I/S eksisterer formelt set ved, at man etablerer en I/S-kontrakt. Det er formelt set en aftale mellem ejerne, der omhandler forholdene i virksomheden fx overskudsfordeling mv.

Er ejerne selskaber eller privatpersoner?

Hvilken type af ejere, der er tale om ved et I/S, spiller en helt særlig rolle. Det kan være både personer og virksomheder, som stifter et I/S, men der er kun pligt til at indsende årsrapport, hvis alle ejerne er selskaber.

Hvis bare én af ejerne, er en person, er der ikke pligt til at indsende årsrapport til Erhvervsstyrelsen.

Der skal dog stadig føres skatteregnskab, da virksomheden beskattes under én af følgende ordninger: personskattereglerne, virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen. Det er de samme beskatningsmuligheder man har, hvis man har en enkeltmandsvirksomhed.

Det er vigtigt at holde styr på de skattemæssige værdier ejerne imellem, da hver ejer har en ideel andel af hvert aktiv og forpligtelse, der er i virksomheden. Det betyder, at hvis der fx er tre ejere af virksomheden, som alle ejer lige store andele, og virksomheden ejer en ejendom, en bil og en maskine - så har hver ejer 33 % ejerskab over henholdsvis ejendommen, bilen og maskinen.

Hvis der fx efter stiftelsen skal ske en ind- eller udtræden af ejere, skal hver ejer henholdsvis sælge eller købe en ny ideel andel, som er tilsvarende den nye ejerstruktur- og fordeling.

Regler og krav til et I/S

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Emil Uggerhøj

Partner, PwC Denmark

2264 7560

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

9660 2600

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Nikolaj Erik Johnsen

Partner, PwC Denmark

2220 2264

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5575 8708

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

9635 4024

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

8932 5734

Email

Hide