Skip to content Skip to footer
Search

Loading Results

Hvad skal der til for at stifte en personligt ejet mindre virksomhed (PMV)?

PMV er en forkortelse for en personligt ejet mindre virksomhed. Det er en forholdsvis ny virksomhedsform, der retter sig mod fritids- eller deltidsforretninger, som eksempelvis en foredragsholder, freelancer, konsulent eller lignende.

Når du stifter en PMV, skal du ikke betale startkapital. Kan du holde din årlige momspligtige omsætning på under 50.000 kroner, står det dig frit for, om du vil momsregistrere din virksomhed eller ej. Du kan altså slippe for alt, der vedrører moms og øvrige afgifter, hvis du starter en PMV op.

En vigtig ting at have in mente i forhold til at stifte en PMV er, at du hæfter personligt, hvis din virksomhed kommer i økonomisk uføre. Du kan heller ikke ansætte medarbejdere, drive en forretning, der har med import eller eksport at gøre, eller handle med lande uden for EU. Det er desuden kun tilladt at have én PMV stående i dit navn.

Det skal du være opmærksom på ved en PMV

Ved en PMV er der ikke et krav om, at du skal være momsregistreret. Det er der både fordele og ulemper ved. Er du ikke momsregistreret, skal du eksempelvis ikke betale moms til SKAT, men du kan til gengæld heller ikke trække moms fra. Sælger du primært til private, er der flest fordele ved ikke at være momsregistreret, men handler du primært med virksomheder, kan momsregistrering være en god idé.

Hvis du etablerer en PMV, er det særligt vigtigt, at du altid er opmærksom på, om du har en omsætning, der er større end 50.000 kroner inden for en løbende periode på 12 sammenhængende måneder. Hvis det er tilfældet, skal du omregistrere din virksomhed, så der i stedet er tale om en momsregistreret enkeltmandsvirksomhed, som vi vil komme ind på senere i artiklen.

Hvis du ikke får momsregistreret dig i tide, skal du beregne og betale moms fra det tidspunkt, du overskrider, eller burde have indset, at du ville overskride grænsen på de 50.000 kroner i omsætning. Det sker uanset om, du har opkrævet moms fra dine kunder eller ej, hvilket betyder, at det pågældende momsbeløb vil blive trukket fra din eventuelle profit. Hvis du fx skulle have momsregistreret dig i august, og du først får det gjort i oktober, så skal der beregnes moms af alle de salg, du har haft mellem august og oktober. Hvis du fx har haft en omsætning på 20.000 kroner i de to måneder, skal du betale 4.000 kr. i moms. Det vil betyde, at du reelt set kun har tjent 16.000 kroner.


Overordnede regler og krav til en PMV

  • Du skal ikke betale startkapital.
  • Du kan ikke eje din virksomhed sammen med andre, da der kun kan være én ejer.
  • Du kan ikke ansætte medarbejdere.
  • Du hæfter personligt, hvis der bliver gæld i virksomheden.
  • Du kan kun have én PMV i dit navn.
  • Du kan ikke handle med lande uden for EU.
  • Du kan registrere din virksomhed på virk.dk, og du skal forny din registrering hvert tredje år.

Etablering af virksomhed

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du overvejer at starte din egen virksomhed - og mange beslutninger, du skal træffe. Det betyder, at der kan opstå en masse spørgsmål, du ønsker at få besvaret.

Vores eksperter deler derfor deres viden og giver dig gode råd om nogle af de væsentligste emner. Få inspiration og gode råd til, hvordan du starter din egen virksomhed.

Læs mere her