Hotel
Din virksomhed har fuldt momsfradrag for udgifter til hotelophold, hvis udgiften er strengt erhvervsmæssig, dvs. hvis overnatningen er arbejdsrelateret.
Det er kun selve hotelovernatningen, der gives fuldt momsfradrag for. Hvis regningen inkluderer morgenmad, skal hotellet principielt udspecificere regningen, da der er forskelligt momsfradrag på hotel-delen og morgenmads-delen. Du kan nemlig kun få en ¼ af momsen retur for restaurationsydelser. Hvis ikke hotellet har udspecificeret regningen, kan du derfor kun få ¼ momsfradrag på den samlede regning.
Det er også vigtigt, at du får hotellet til at påføre din virksomheds navn på fakturaen, hvis du personligt har bestilt hotellet, da du ellers ikke kan få momsfradrag for udgiften.
Restaurant
Din virksomhed har delvist momsfradrag for udgifter til restaurant. Du kan kun få ¼ af momsen retur for disse ydelser. Nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på her, er:
- Begrebet forstås bredt, dvs. det dækker både egentlige restauranter, burgerbarer, motorvejsbistroer og lignende
- Cateringydelser er ikke omfattet
- Take-away er ikke omfattet
- Hvis hotelregningen også indeholder morgenmad, skal der ske en opsplitning af regningen (anses som restauration), jf. ovenstående forklaring under “Hotel”.
Bespisning: Møder i virksomhedens lokaler og overarbejde
Når det kommer til bespisning i virksomhedens lokaler, kan du som udgangspunkt få fuldt momsfradrag, så længe møderne har streng erhvervsmæssig karakter, fx:
- Bespisning ved møder i virksomhedens lokaler giver fuldt momsfradrag. Gælder både møder med deltagelse af medarbejdere og møder med deltagelse af forretningsforbindelser. Udgiften skal være nødvendig for at sikre, at arbejdet forløber sammenhængende og godt.
- Bespisning ved overarbejde i virksomheden giver fuldt momsfradrag. Udgiften skal være nødvendig for at sikre, at arbejdet forløber sammenhængende og godt. Overarbejde skal være beordret, konkret og uvarslet (varsling samme dag som overarbejdet finder sted).
Bespisning: Faglige og sociale arrangementer
Det er ikke alle udgifter i forbindelse med bespisning til arrangementer, du kan få fuldt momsfradrag for. Det afhænger af arrangementets karakter.
Du kan få fuldt momsfradrag for følgende:
- interne møder i virksomheden med et fagligt indhold
- temadage og interne kursusaktiviteter
- bestyrelsesmøder.
Det afgørende er, om arrangementet har et fagligt indhold af strengt erhvervsmæssig karakter.
Du har ikke ret til fuldt momsfradrag for følgende:
- daglig bespisning af medarbejdere (der findes dog særlige regler for kantineordninger)
- markering af medarbejderes fødselsdage
- julefrokoster (¼ momsfradrag, hvis ude i byen jf. punktet om restauration)
- generalforsamlinger.
Repræsentation
Din virksomhed har som udgangspunkt ikke momsfradrag for udgifter til repræsentation, medmindre udgiften er til hotel eller restauration.
Repræsentationsudgifter er udgifter din virksomhed har i forbindelse med at få afsluttet forretninger eller for at bevare forretningsforbindelser. De kan altså kendetegnes ved at være en form for kommerciel gæstfrihed over for forretningsforbindelser. Udgifterne knyttes typisk an til en begrænset personkreds, der ofte vil være nuværende kunder eller leverandører.
Udgifter til repræsentation kan fx være at give dine forretningsforbindelser vin, blomster, chokolade eller lignende til jubilæer mv. Din virksomhed har ikke momsfradrag for disse udgifter, også selvom fx vinen har din virksomheds navn og logo på.
Repræsentationsudgifter kan også være, at du inviterer dine forretningsforbindelser ud at spise på en restaurant eller betaler en overnatning på hotel. I det tilfælde har du delvist momsfradrag, hvor du kan fradrage ¼ af momsen af restaurationsydelsen, og du kan få fuldt momsfradrag for hoteludgiften jf. afsnittet om hotel.
Reklame
Din virksomhed har fuldt fradrag for moms for udgifter til reklame.
Reklameudgifter er udgifter, der afholdes i forhold til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. Reklameudgifter afholdes med henblik på at opretholde eller fremme en virksomheds omdømme og/eller interesser.
Reklameudgifter kan fx være en avisannonce, en digital kampagne eller sponsorbidrag til sportsklubber og lignende.
Udgifter til reklamegenstande giver fuld fradragsret, hvis:
- genstanden er påført virksomhedens navn eller logo
- indkøbsprisen ikke overstiger 100 kr. ekskl. moms.
Mobiltelefon, bærbar pc og internetforbindelse
Fradrag for moms af udgifter til mobiltelefon, bærbar pc og internetforbindelse afhænger af den erhvervsmæssige anvendelse. Nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på her, er:
- Skønsmæssigt fradrag ved både privat og erhvervsmæssig anvendelse.
- Ved både privat og erhvervsmæssig anvendelse anerkender SKAT som hovedregel 50 % momsfradrag (anskaffelse og forbrug).
- Virksomheden bør dog foretage et kvalificeret skøn samt beskrive metoden for skønnet. I PwC anbefaler vi, at du fastsætter skønnet og vurderer det årligt.
- Fuldt fradrag for moms ved udelukkende erhvervsmæssig anvendelse. I PwC anbefaler vi, at du indgår en skriftlig aftale mellem virksomheden og medarbejderen, hvoraf det fremgår, at telefonen og den bærbare pc mv. kun må anvendes erhvervsmæssigt.
- Fakturaen skal være stilet til din virksomhed.
Bemærk, at der er særlige bestemmelser for denne type af køb, hvis købet sker indenlands. Så gælder reglerne om omvendt betalingspligt, der betyder, at det er køber, som skal afregne og indberette momsen ved køb af ovennævnte udstyr.