18/04/20
Regeringen og alle Folketingets partier er enige om at justere og udvide hjælpepakkerne til dansk økonomi samt igangsætte andre initiativer. Det blev oplyst i en pressemeddelelse den 18. april 2020.
Nedenfor orienterer vi overordnet om initiativerne.
Der oprettes en ny kompensationsordning for freelancere, der som følge af COVID-19 forventer at opleve et A- og B-indkomsttab på minimum 30 %.
Ordningen omfatter personer, der har haft en samlet A- og B-indkomst samt skattepligtigt overskud fra selvstændig virksomhed på samlet mindst 10.000 kr. i gennemsnit pr. måned i det seneste år (formentligt vil udgangspunktet være i kalenderåret 2019). Heraf skal mindst 5.000 kr. pr. måned være B-indkomst, og højest 20.000 kr. må være A-indkomst. Beskæftigelsesgraden knyttet til A-indkomsten må højst udgøre 55 %. Både A- og B- indkomsten skal komme fra aktiviteter, som vedrører arbejdsindsats. Indkomsten i 2020 må endvidere ikke overstige 800.000 kr.
Modtagere må ikke være berettigede til dagpenge, supplerende dagpenge eller modtage offentlige ydelser som fx kontanthjælp.
Omfattes man af ordningen, vil der kunne opnås en kompensation på 90 % af det forventede A- og B-indkomsttab i perioden (formentligt 9. marts 2020 – 8. juli 2020) sammenlignet med den tilsvarende periode i forudgående år, dog maksimalt 20.000 kr. pr. måned.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er blevet enige om at forlænge den midlertidige lønkompensationsordning med en måned, så den gælder frem til og med 8. juli.
Lønkompensationsordningen bliver dertil justeret, så muligheden får at få lønkompensation til medarbejdere i fleksjob bliver ens, uanset om medarbejderen er på den gamle eller den nye fleksjobordning.
Virksomhederne skal genansøge om forlængelse for perioden fra 9. juni til 8. juli 2020 hos Erhvervsstyrelsen.
Loftet for, hvor meget der kan indestå på skattekontoen er tidligere midlertidigt blevet hævet fra 200.000 kr. til 10 mio. kr. Nu afskaffes loftet helt i perioden fra den 4. maj frem til den 1. april 2021.
Med afskaffelsen risikerer virksomheder ikke at skulle betale mere i negativ bankrente end før udskydelsen af betalingsfristerne for A-skat, moms mv.
Den enkelte virksomhed vil fortsat have mulighed for at anmode om at få udbetalt positive indeståender eller fastsætte et individuelt loft for på den måde at kunne få et for stort indestående på skattekontoen tilbageført.
Udbetalingen af skatteværdien af den del af selskabers underskud, der hidrører fra forsknings- og udviklingsaktiviteter (skattekreditter), sker normalt i forbindelse med opgørelsen af slutskatten i november året efter det indkomstår, som de afholdte udgifter til forsknings- og udviklingsaktiviteter vedrører. Der kan maksimalt udbetales skatteværdien af 25 mio. kr. årligt, hvilket ved en selskabsskattesats på 22 pct. svarer til, at der kan udbetales op til 5,5 mio. kr. årligt.
Udbetalinger fra skattekreditordningen vedrørende indkomståret 2019 fremrykkes fra november 2020 til juni 2020. Virksomhederne skal ansøge om tidligere udbetaling. Der vil være krav om, at ansøgningen ledsages af en revisorerklæring.
Bekræftelse af ordning, der tidligere er omtalt: For at hjælpe virksomheder med likviditet indføres en ordning, hvor der kan ske udbetaling af indbetalt moms til små og mellemstore virksomheder samt udbetaling af indbetalt lønsumsafgift til visse virksomheder (se nedenfor). Udbetalingen sker som et rentefrit lån.
Der kan anmodes om udbetaling af beløbet fra forventeligt den 4. maj til og med den 15. juni 2020. Lånet skal tilbagebetales den 1. april 2021.
Betingelserne for at være omfattet af ordningen er:
Ny ordning om udskydelse af betalingsfristen for lønsumsafgiften: Betalingsfristen for lønsumsafgiften for 2. og 3. kvartal 2020 for visse erhverv, dvs. de såkaldte metode 4-virksomheder (bl.a. fysioterapeuter, tandlæger, taxavognmænd mv.), udskydes med hhv. 1½ måned og 1 måned. Se skema nedenfor:
Afgiftsperiode | Ordinære frister | Udskudte frister |
---|---|---|
2. kvartal 2020 | 15. juli | 1. september |
3. kvartal 2020 | 15. oktober | 16. november |
Der oprettes som et nyt tiltag, nye særlige matchlåneordninger i Vækstfonden, der skal imødegå de særlige finansieringsudfordringer, iværksættere og venturevirksomheder oplever som følge af COVID-19-krisen. Nedenstående ordninger vil begge være begrænset til år 2020. Elementerne af ordningerne vil skulle statsstøttegodkendes i EU.
1. Matchlåneordning rettet mod iværksættere:
2. Matchlåneordning til venturevirksomheder:
Ydermere vil Vækstfonden øge sine fondsinvesteringer og direkte investeringer markant for at afbøde de negative konsekvenser af, at de private investorer trækker opad eller helt ud af markedet for risikovillig kapital. Indsatsen skal omfatte opjustering af Vækstfondens aktiviteter i nye såvel som eksisterende fonde samt Vækstfondens direkte investeringer i eksisterende porteføljevirksomheder og nye virksomheder. Vækstfonden vil så vidt muligt sikre sig matching fra private investorer, men vil kunne tilbyde fuld statslig finansiering i de tilfælde, det findes nødvendig.
For at sikre de danske virksomheders fortsatte adgang til forsikring af deres handel og eksport oprettes en ny statslig garantidækning, hvor staten påtager sig en del af kreditforsikringsselskabers risiko for tab på porteføljen af forsikringer tegnet i 2020 til gengæld for, at de private kreditforsikringsselskaber forpligter sig til at opretholde en vis forsikringskapacitet i det danske marked. For ordningen er det gældende:
I aftalen mellem regeringen og Folketingets partier indgår også følgende initiativer:
Vi vil omtale nogle af disse forhold mere detaljeret i en senere nyhed på pwc.dk.
Endelig følger det af aftalen, at det skal undersøges, hvorvidt der kan findes en løsning for personer, der har vanskeligt ved at møde fysisk på arbejde, fordi de af helbredsmæssige årsager er i en særlig risikogruppe for smitte med COVID-19.