Nyt lovforslag: Udskydelse af virksomheders frist for indsendelse af årsrapport

01/04/20

Regeringen har den 31. marts 2020 fremsat lovforslag, der skal muliggøre udskydelse af virksomheders frist for indsendelse af årsrapporter med 3 måneder.

Baggrund

Udskydelsen skal tage højde for den ekstraordinære situation, som COVID-19 forårsager, hvor en stor del af de danske virksomheder kan komme i klemme i forhold til opfyldelse af visse af deres pligter overfor bl.a. det offentlige.

Regeringen har derfor besluttet at give en håndsrækning til virksomhederne i form af at give hjemmel til ved bekendtgørelse at fravige konkrete pligter og frister i selskabs- og regnskabslovgivningen midlertidigt, så virksomhederne kan koncentrere sig om overlevelse frem for overholdelse af disse pligter.

Forlængelse af frist

Regeringen har allerede tilkendegivet, at den vil udnytte hjemlen i loven til at forlænge fristen for indsendelse af årsrapporter til Erhvervsstyrelsen for samtlige regnskabspligtige virksomheder efter årsregnskabsloven med 3 måneder til 31. august 2020. De nærmere regler skal udmøntes i en bekendtgørelse fra Erhvervsministeriet.

Således vil fx ikke-børsnoterede virksomheder med kalenderårsregnskab, der efter de sædvanlige regler skulle have indsendt deres årsrapport for 2019 senest den 31. maj 2020, få udskudt fristen med 3 måneder, dvs. til 31. august 2020. 

Fristforlængelse kan efter lovforslaget fastsættes med tilbagevirkende kraft til den 1. marts 2020. Det skal muliggøre, at virksomheder med regnskabsår med udløb ultimo oktober 2019, og som efter de sædvanlige regler skulle indsende årsrapporten senest 31. marts 2020, også kan anvende fristforlængelsen.

Fristforlængelsen er koordineret i forhold til skattemyndighedernes frist for indsendelse af selskabsselvangivelsen (oplysningsskemaet), idet skatteministeren i en pressemeddelelse ligeledes af 31. marts 2020 har oplyst, at selvangivelsesfristen (oplysningsfristen) for indkomståret 2019 for alle skatteydere forlænges frem til den 1. september 2020. Læs mere her.

Efter lovforslaget er det herudover forventningen, at der i den kommende bekendtgørelse fra Erhvervsministeriet vil blive fastsat regler om forlængelse af indsendelsesfristen for halvårs- og delårsrapporter og eventuelt andre frister.

Der vil efter lovforslaget generelt blive givet samme fristforlængelse til virksomheder, der er omfattet af regnskabsretlige regler i den finansielle lovgivning, dvs. på Finanstilsynets område.

Fristforlængelsen vil alene være gældende midlertidigt frem til, at situationen er normaliseret. Der vil i øvrigt i bekendtgørelsen blive fastsat differentierede virkningstidspunkter for hvert af de konkrete krav i den gældende lovgivning, som fraviges.

Lovforslaget forventes vedtaget den 2. april 2020.

Overvej om ikke årsregnskabet alligevel skal afleveres 31. maj

For mange virksomheder kan det være hensigtsmæssigt at færdiggøre årsrapporten indenfor normal tid – med aflevering senest 31. maj 2020 – eller i hvert fald før sommerferien.

Årsrapporterne bruges ofte af banker, ejere og andre – og en udskydelse af færdiggørelsen heraf risikerer at skabe øget usikkerhed omkring selskabets økonomi. Det er en usikkerhed, som mange ikke har behov for lige nu, hvor meget andet er usikkert.

Kontakt os

Henrik Steffensen

Henrik Steffensen

Partner, leder af Accounting Advisory Services, PwC Denmark

Tlf: 3945 3214

Følg PwC