Fristen for indsendelse af årsrapporten er udskudt

26/05/21

Folketinget bemyndigede ved lov nr. 912 af 17. maj 2021 erhvervsministeren til midlertidigt at  udskyde indsendelsesfristen for årsrapporter. 

Erhvervsministeren har i den forbindelse udstedt en bekendtgørelse med følgende bestemmelser om udskydelse af fristen for indsendelse af årsrapporten, jf. bekendtgørelse nr. 913 af 17. maj 2021:

  • For selskaber og virksomheder omfattet af selskabsloven, lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, gensidigt forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser, andelskasser og sparekasser, investeringsforeninger og SIKAV (dvs. selskaber for investering med kapital, der er variabel) er der givet mulighed for, at ledelsen kan beslutte, at generalforsamlingen kan afholdes helt eller delvist elektronisk - selvom virksomheden ikke har vedtægtsmæssige bestemmelser herom. 

  • Fristen for indsendelse af årsrapporten med årsafslutning 31. december 2020 udskydes generelt med en måned fra 31. maj 2021 til 30. juni 2021.

  • Tilsvarende udskydes fristen for indsendelse af årsrapport eller koncernregnskab for et udenlandsk hovedselskab, der har filial i Danmark med en måned til 30. juni 2021.

  • For virksomheder i regnskabsklasse B og C og med væsentlige aktiviteter i udlandet, hvor det må anses for umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt for virksomheden at overholde indsendelsesfristen som en direkte eller indirekte konsekvens af COVID-19, gives en fristforlængelse til 31. august 2021. Se nedenfor under pkt. 1 for de nærmere betingelser for at få fristforlængelse.

  • Tilsvarende kan filialer af udenlandske virksomheder, der skal indsende hovedselskabets udenlandske årsrapport, også opnå fristforlængelse til 31. august 2021, når  det må anses for umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt - og som en direkte eller indirekte konsekvens af COVID-19 - for virksomheden at overholde fristen. Se nedenfor under pkt. 1 for de nærmere betingelser for at få fristforlængelse.

  • Tilsvarende kan virksomheder i regnskabsklasse D med årsafslutning 31. januar 2021 og med væsentlige aktiviteter i udlandet, hvor det må anses for umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt - og som en direkte eller indirekte konsekvens af COVID-19 - for virksomheden at overholde fristen, gives en fristforlængelse til 31. august 2021. Se nedenfor under pkt. 1 om de nærmere betingelser for at få fristforlængelse.

  • For modervirksomheder omfattet af regnskabsklasse B eller C, der ønsker at benytte muligheden for at indberette en udenlandsk modervirksomheds koncernregnskab, skal årsrapporten være modtaget i Erhvervsstyrelsen senest otte måneder efter regnskabsårets udløb, hvis fristen for offentliggørelse af den udenlandske modervirksomheds koncernregnskab er forlænget på grund af COVID-19. Fristforlængelsen i det pågældende land skal være fastsat ved lov eller administrativ forskrift og kan være betinget eller ubetinget. Se nedenfor under pkt. 2 om de nærmere betingelser for at få fristforlængelse.

  • Virksomheder, der er i likvidation, eller som anvender undtagelseserklæringer efter ÅRL §§ 144 eller 145 har tillige fristforlængelse til 30. juni 2021. 

  • Hvis virksomheden i regnskabsklasse B eller C på grund af det til enhver tid gældende forsamlingsforbud ikke kan afholde en generalforsamling med fysisk fremmøde, og på grund af ejerkredsens/medlemskredsens helt særlige karakteristika ikke forsvarligt kan afholde hel eller delvis elektronisk generalforsamling, og af den grund ikke kan overholde fristen pr. 30. juni 2021, skal virksomhedens årsrapport være indsendt til Erhvervsstyrelsen senest 31. august 2021, se mere nedenfor under punkt 3.

 

  1. Fristforlængelse til 31. august 2021 i særlige situationer for aktiviteter i udlandet

Betingelserne for udskydelse af fristen til 31. august 2021 skal baseres på en konkret vurdering og udgør følgende:

  • Virksomheder i regnskabsklasse B og C samt filialer af udenlandske virksomheder, der ønsker at benytte muligheden for at udskyde fristen til 31. august 2021, skal inden seks måneder efter årsafslutningen meddele Erhvervsstyrelsen dette på indberet@erst.dk

  • Virksomheder i regnskabsklasse D med årsaflutning 31. januar 2021, der ønsker at benytte muligheden for at udskyde fristen til 31. august 2021, skal inden fire måneder efter årsafslutningen meddele Erhvervsstyrelsen dette på indberet@erst.dk

  • Meddelelsen skal altid være vedlagt en erklæring, hvori ledelsen erklærer:

  1. at virksomheden har væsentlige udenlandske aktiviteter, og

  2. at det på grund af vanskeligheder med at fremskaffe det nødvendige regnskabsmateriale fra udlandet må anses for umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt for virksomheden at overholde indsendelsesfristen, som direkte eller indirekte konsekvens af COVID-19. 

 

2. Fristforlængelse for udenlandske moderselskaber

Hvis man som modervirksomhed ønsker at udskyde fristen for indsendelse af årsrapport, fordi man skal vedlægge et udenlandsk moderselskabs koncernregnskab, og det udenlandske moderselskab lokalt har fået fristforlængelse, skal det meddeles til Erhvervsstyrelsen på indberet@erst.dk senest 30. juni 2021. 

  • Meddelelsen skal være vedlagt en erklæring, hvori ledelsen erklærer:

  1. at fristen for offentliggørelse af den udenlandske modervirksomheds koncernregnskab er forlænget på grund af COVID-19,

  2. at fristforlængelsen i det pågældende land er fastsat ved lov eller administrativ forskrift, og

  3. at den udenlandske modervirksomhed opfylder eventuelle betingelser for at være omfattet af fristforlængelsen.

 

3. Fravigelse af indsendelsesfrist som følge af forsamlingsforbud

En sådan virksomhed skal meddele dette til Erhvervsstyrelsen på indberet@erst.dk senest seks måneder efter regnskabsårets afslutning. 

  • Meddelelsen skal være vedlagt en erklæring, hvori ledelsen erklærer:

  1. at virksomheden på grund af det til enhver tid gældende forsamlingsforbud ikke kan afholde en generalforsamling med fysisk fremmøde,

  2. at virksomheden på grund af ejerkredsens/medlemskredsens helt særlige karakteristika ikke forsvarligt kan afholde hel eller delvis elektronisk generalforsamling og

  3. at det på grund af 1) og 2) må anses for umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt for virksomheden at overholde fristen pr. 30. juni 2021.

 

Kontakt os

Kim Tang Lassen

Global IFRS-partner, PwC Denmark

Tlf: 3945 3522

Martin Kristensen

Director, statsaut. revisor, PwC Denmark

Tlf: 3945 3683

Følg PwC