Fra 1. januar 2023 kan liberale erhverv få godtgjort størstedelen af elafgiften

22/12/22

En særregel for liberale erhverv har indtil nu medført, at liberale erhverv alene har kunnet få godtgjort afgift på elektricitet anvendt til rumvarme, opvarmning af vand og komfortkøling. Dette bliver der lavet om på fra 1. januar 2023.

Regler før 1. januar 2023

Virksomheder (undtagen liberale erhverv) har siden 1. januar 2021 kunnet få godtgjort størstedelen af elafgiften, uanset hvad elektriciteten er anvendt til, i samme omfang, som de har fradrag for moms. For liberale erhverv har en særregel været gældende. Reglen har indtil nu medført, at liberale erhverv alene har kunnet få godtgjort afgiften på deres forbrug af elektricitet anvendt til rumvarme, komfortkøling eller opvarmning af vand i samme omfang, som de har fradrag for moms, og ikke afgiften på elektricitet anvendt til maskiner, belysning, computere mv.

Virksomheder, som har haft blandede aktiviteter, har derfor skulle foretage en fordeling af elforbruget mellem aktiviteter, som vedrører liberalt erhverv og øvrige fuldt godtgørelsesberettigede aktiviteter, ud fra målinger eller fx ud fra en omsætningsfordeling. Men det er slut nu.

Regler efter 1. januar 2023

Særreglen for liberale erhverv afskaffes fra 1. januar 2023. Herefter kan liberale erhverv som udgangspunkt få godtgjort hele elafgiften (bortset fra EU’s minimumsafgift på 0,004 kr. pr. kWh) af deres forbrug af elektricitet i samme omfang, som de har fradrag for moms på elfakturaen – uanset hvad elektriciteten anvendes til. Ophævelse af reglen får betydning for følgende virksomheder:

  • Advokater
  • Arkitekter
  • Bureauer
  • Landinspektører
  • Mæglere
  • Reklamevirksomheder
  • Revisorer
  • Rådgivende ingeniører
  • Virksomheder, som udvikler specialtilpasset software.

Afskaffelsen af særreglen medfører en ligestilling mellem elforbruget. De tidligere regler vil dog stadig være relevante ved godtgørelse af elafgift bagudrettet.

Kontakt afgiftsgruppen

Ønsker du sparring i forbindelse med din virksomheds godtgørelse af elafgifter, eller har du øvrige spørgsmål til din virksomheds afgiftshåndtering, så er vi i PwC’s afgiftsgruppe klar til en uforpligtende snak. Det kan også være, at din virksomhed står med en konkret udfordring eller blot har brug for et ”sundhedstjek” for at mindske risikoen for 10-årig regulering ved kontrolbesøg.
 

Kontakt os

Joan Faurskov Cordtz

Partner, leder af afgifter og told, København, PwC Denmark

5135 7562

E-mail

Christian Bering Morsø Windberg

Manager, indirekte skatter, København, PwC Denmark

3945 9577

E-mail

Charlott Boldrup

Senior Manager, indirekte skatter, København, PwC Denmark

3945 9710

E-mail

Christina Bisgaard Fast

Associate, Indirekte skatter, PwC Denmark

3945 3748

E-mail

Følg PwC