Hermed slutter Danmark sig til de mange lande som Sverige, Norge, Tyskland mv., der alle allerede har indført en passagerafgift. Størrelsen på afgiften i de øvrige lande svinger fra omkring 15 kr. til 1.500 kr., hvorfor den danske afgift på i gennemsnit 100 kr. pr. rejse i 2030 vil ligge i den lave ende. Størrelsen på den danske passagerafgift vil afhænge af flyrejsens længde.
Den tidligere S-regering præsenterede sidste år et udspil om en passagerafgift på 13 kr., men med det nye lovforslag er der tale om en mere ambitiøs afgift, der kan medføre en positiv indvirkning på den grønne transport i Danmark.
Passagerafgiften forventes at få prisen på flyrejser til at stige og dermed medføre et fald i forbruget.
Passagerafgiften skal blandt andet anvendes til grønne tiltag for lufthavnene og områderne omkring, finansiering af den grønne indenrigsrute samt en forhøjet ældrecheck.
Der er tale om en differentieret passagerafgift for alle flyrejser fra danske lufthavne eller flyvepladser, hvor afgiften er afhængig af den valgte destination.
Passagerafgiften vil stige fra i gennemsnit 70 kr. per rejse i 2025 til gennemsnit 100 kr. per rejse i 2030. Afgiften vil desuden afhænge af flyrejsens længde. Fra 1. januar 2030 vil afgiften for kortere rejser inkl. indenrigsdestinationer udgøre 50 kr. (2030-niveau), for mellemlange rejser vil afgiften udgøre 310 kr., og for længere rejser vil afgiften udgøre 410 kr.
Afgiften vil blive pålagt flybilletten og indtræder, når flyet letter fra en dansk lufthavn eller flyveplads. Børn under 2 år, flyvende personale, der er på vagt under flyvningen, transitpassagerer og transferpassagerer (inden for 24 timer) er fritaget for passagerafgiften.
Det vil blive flyselskaberne, der har ansvaret for at afregne afgiften for hver passager, der er ombord på flyet, når afgiftspligten påbegyndes. I realiteten er det dog alle passagerer, der er den egentlige betaler af passagerafgiften.
Vores team i afgiftsgruppen kan hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til din virksomheds behandling af afgifter. Det kan være, at din virksomhed står med en konkret udfordring eller blot har brug for et ”sundhedstjek”, så I ved, hvor udfordringerne ligger, hvis nogen.
Christina Bisgaard Fast
Christina Bisgaard Fast