Bliv klar til at søge den nye milliardpulje til CO2-fangst og lagring

#
  • 08/08/24

Energistyrelsens nye pulje til fangst og lagring af CO2 sætter fart på modningen af Carbon Capture Storage-projekter. Puljen forventes at komme i udbud til oktober, hvorefter tilbudsgiverne skal ansøge om prækvalifikation i januar 2025 og derefter levere deres bud i maj 2025. Her er PwC’s fem bud på, hvad tilbudsgivere allerede nu bør fokusere på.

Den 28. juni sendte Energistyrelsen en ny pulje til fangst og lagring af CO2 på 28,3 milliarder kroner i høring. CCS-puljen skal bidrage til at finansiere projekter for fangst, transport og lagring af fossilt, biogen og atmosfærisk CO2.

Fangst og lagring af CO2 kan hjælpe danske virksomheder, der har en CO2-intensiv produktion, med at begrænse deres klimaaftryk, og fangst- og lagringsteknologierne anses som nogle af de vigtigste redskaber for at nå både nationale og internationale klimamål. Af pressemeddelelsen, som Energistyrelsen udsendte i forbindelse med offentliggørelsen af høringsmaterialet, fremgår det desuden, at CCS-puljen forventes at bidrage til at hjælpe langsigtet anvendelse af CO2 (CCU) på vej, da fangst- og transportinfrastruktur for CCS og CCU på mange måder er den samme.  

De 28,3 milliarder kroner vil blive uddelt over 16 år i form af årlige puljer på godt og vel 1,8 milliarder kroner. Støtten udbetales per lagret ton CO2, og det er et krav, at de projekter, der søges støtte til, skal kunne fange og lagre mindst 100.000 tons CO2 om året. Puljen er designet med henblik på at sikre flest mulige CO2-reduktioner til lavest mulige pris. Tilbudsgiverne skal derfor byde ind med en fast mængde per år samt pris per ton CO2, de vil fange og lagre. Prisen vil vægte 80%, når vinderne af budrunden skal findes, og der vil kunne tildeles midler fra puljen til flere tilbudsgivere. 

Tilbudsgivere kan byde ind med projekter, hvor der fanges CO2 fra en punktkilde, fra flere punktkilder, direkte fra luften eller fra en kombination af disse. Fangstanlægget skal sættes i drift senest 1. december 2029, og der er krav om fuld fangst og lagring fra 2030.

Fuld fart på projektmodningen

Energistyrelsen forventes at offentliggøre udbudsmaterialet i oktober, og tilbudsgiverne har derefter frem til januar 2025 til at søge om prækvalifikation. Deadline for det foreløbige tilbud (INDO) forventes at ligge i maj 2025 og den endelige deadline (BAFO) i november 2025. 

Punktkilder (industrivirksomheder, der udleder store mængder af CO2) og øvrige aktører i værdikæden omkring CCS, der ønsker at byde på puljen, ser med andre ord ind i et travlt efterår og forår, hvor der vil være pres på for at få buddet færdig til tiden. 

For at komme godt i gang med bud på den kommende CCS-pulje har vi samlet fem anbefalinger til  udviklere og producenter:

  • Hav styr på krav og evalueringskriterier: Fra udbuddet offentliggøres til INDO skal afleveres, går der ikke mere end et halvt års tid. Det betyder, at der er mange ting, som skal på plads i løbet af kort tid - heriblandt partnerskaber/samarbejder, leverandøraftaler, indhentning af myndighedsgodkendelser, finansiering, eventuel garantistillelse og produktion af tilbud. Det er derfor en god idé at sætte fart på arbejdet allerede nu.   
  • Etablering af CCS-værdikæden: Når det foreløbige budmateriale afleveres i maj 2025, skal den samlede CCS-værdikæde (fangst, transport og lagring) være på plads. Energistyrelsen forbeholder sig for nuværende retten til at acceptere INDO, som derved bliver bindende. Derfor bør samtlige aftaler mellem aktører i CCS-værdikæden være færdigbehandlet og underskrevet, inden INDO afleveres, og en investeringsbeslutning med forbehold for tilskud fra Energistyrelsen bør være på plads. 
  • Projektorganisering: Aktører, der ønsker at byde på CCS-puljen, skal afgøre, hvilken projektorganisering, der bedst kan understøtte udviklingen og finansieringen af deres projekter, herunder blandt andet ressourcer, kompetencer og adgang til kapital. Er der tale om en projektorganisering, som kræver offentlige udbud, er det nødvendigt at lægge en effektiv, men realistisk plan for udbudsprocessen, så de nødvendige aftaler er på plads inden deadline for INDO.
  • Lagringsmuligheder: I CCS-puljen er der krav om fuld lagring fra 2030. CO2-lagrene i Danmark er først ved at blive etableret, og denne del af CCS-værdikæden er således sårbar over for forsinkelser. Det er centralt at få denne del af værdikæden på plads, så gå i dialog med markedsaktører, der forventes at have lagringsfaciliterer klar i 2030. Sørg for at afklare, hvem der skal dække eventuelle tab og betale bøder i det tilfælde, at det ikke er muligt at efterleve kravet om fuld fangst og lagring fra 2030. Overvej også, om der skal laves en due diligence af lageret for at sikre, at det kan levere den ønskede kapacitet.
  • Finansiering og garantistillelse: For punktkilderne vil det være centralt at få en afklaring af, hvordan finansieringen til det fremtidige fangstanlæg kan tilvejebringes. I denne forbindelse er det relevant at afklare, om hele finansieringen kan tilvejebringes “på egen hånd” via eksisterende likvide midler kombineret med nyt gældsoptag, eller om der er mere hensigtsmæssigt at indgå i et Joint Venture-samarbejde med en eller flere investorer. Mulighederne og forudsætningerne for inddragelse af ejerkommuner via en kommunal garantistillelse bør i denne sammenhæng også undersøges.
Kontakt os, hvis du har spørgsmål om, hvordan du ansøger om puljen.

Få flere gode råd om investering til CCS-anlæg

Se webcast eller download præsentation

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Morten Rasmussen

Director, Advisory, PwC Denmark

3093 6970

E-mail

Torsten Schmidt-Jensen

Director, Consulting, Hellerup, PwC Denmark

5138 4981

E-mail

Følg PwC