Den 28. juni sendte Energistyrelsen en ny pulje til fangst og lagring af CO2 på 28,3 milliarder kroner i høring. CCS-puljen skal bidrage til at finansiere projekter for fangst, transport og lagring af fossilt, biogen og atmosfærisk CO2.
Fangst og lagring af CO2 kan hjælpe danske virksomheder, der har en CO2-intensiv produktion, med at begrænse deres klimaaftryk, og fangst- og lagringsteknologierne anses som nogle af de vigtigste redskaber for at nå både nationale og internationale klimamål. Af pressemeddelelsen, som Energistyrelsen udsendte i forbindelse med offentliggørelsen af høringsmaterialet, fremgår det desuden, at CCS-puljen forventes at bidrage til at hjælpe langsigtet anvendelse af CO2 (CCU) på vej, da fangst- og transportinfrastruktur for CCS og CCU på mange måder er den samme.
De 28,3 milliarder kroner vil blive uddelt over 16 år i form af årlige puljer på godt og vel 1,8 milliarder kroner. Støtten udbetales per lagret ton CO2, og det er et krav, at de projekter, der søges støtte til, skal kunne fange og lagre mindst 100.000 tons CO2 om året. Puljen er designet med henblik på at sikre flest mulige CO2-reduktioner til lavest mulige pris. Tilbudsgiverne skal derfor byde ind med en fast mængde per år samt pris per ton CO2, de vil fange og lagre. Prisen vil vægte 80%, når vinderne af budrunden skal findes, og der vil kunne tildeles midler fra puljen til flere tilbudsgivere.
Tilbudsgivere kan byde ind med projekter, hvor der fanges CO2 fra en punktkilde, fra flere punktkilder, direkte fra luften eller fra en kombination af disse. Fangstanlægget skal sættes i drift senest 1. december 2029, og der er krav om fuld fangst og lagring fra 2030.
Energistyrelsen forventes at offentliggøre udbudsmaterialet i oktober, og tilbudsgiverne har derefter frem til januar 2025 til at søge om prækvalifikation. Deadline for det foreløbige tilbud (INDO) forventes at ligge i maj 2025 og den endelige deadline (BAFO) i november 2025.
Punktkilder (industrivirksomheder, der udleder store mængder af CO2) og øvrige aktører i værdikæden omkring CCS, der ønsker at byde på puljen, ser med andre ord ind i et travlt efterår og forår, hvor der vil være pres på for at få buddet færdig til tiden.
For at komme godt i gang med bud på den kommende CCS-pulje har vi samlet fem anbefalinger til udviklere og producenter:
Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.
Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.
Morten Rasmussen