Hvert år kan unge tjene penge op til et bestemt beløb, uden at der skal betales skat af dette beløb. Til dette formål skal bruges et såkaldt frikort. Men selvom man har et frikort, skal der stadig betales 8% i arbejdsmarkedsbidrag.
I 2024 er frikortet som udgangspunkt på 49.700 kr. og 51.600 kr. i 2025. Beløbet for 2026 kendes først i august/september 2025.
Lige nu er det alene unge, der fylder 15-17 år i løbet af indkomståret, der automatisk vil modtage et frikort fra skatteforvaltningen. Først fra 2026 vil dette også være tilfældet for de 13-14-årige. Det er dog ikke til hinder for, at man allerede nu som 13-14 år kan få et frikort – man skal blot selv henvende sig til skatteforvaltningen.
Har arbejdsgiver ikke et skattekort – et frikort eller et hoved/bikort - skal han udover de 8% i arbejdsmarkedsbidrag, indeholde 55% i skat af lønnen. Så for hver 100 kr. i løn, er der kun ca. 41 kr. udbetalt, hvis der ikke er et skattekort.
Hvis der i forbindelse med fx skilsmisse modtages børnebidrag, som overstiger normalbidraget, beskattes det overskydende beløb hos barnet. Det vil nedsætte det beløb, som den unge kan tjene uden at betale skat. Der betales dog ikke arbejdsmarkedsbidrag af børnepenge, men kun af lønnen.
Når den unge kommer i lønnet arbejde, og dermed begynder at bruge af sit frikort, er det vigtigt løbende at være opmærksom, hvor meget der er brugt af frikortet.
Når den unges frikort er brugt op, vil den unge skulle betale skat, samlet ca. 42% inklusiv arbejdsmarkedsbidrag.
Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker anden assistance, så kontakt din rådgiver i PwC.
Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.
Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.
Rikke Rodahl Thuesen