Ny dom om ulovligt anpartshaverlån til ægtefælle samt nyt om ”Iværksætterpakken’s” opgør med dobbeltbeskatning af disse lån

#
  • 26/09/24

Lån fra et selskab til ejerens ægtefælle er ulovligt, hvis ikke lånet sker i overensstemmelse med loven. Det har byretten for nylig fastslået i dommen i SKM2024.463.BR. Skatterådet har også i to tidligere bindende svar vurderet, at lån fra selskabet til hovedanpartshaverens søster eller bror er ulovlige anpartshaverlån, selvom det skete på markedsvilkår.

I den konkrete sag fra byretten havde direktøren i selskabet løbende foretaget private hævninger på selskabets konto. Disse hævninger blev konteret på hans mellemregning med selskabet. Retten fandt, at direktørens ægtefælle, der var hovedanpartshaver, var skattepligtig af disse hævninger, da direktørens hævninger var begrundet i den nære relation hovedanpartshaveren. Lånet vurderedes i hovedanpartshaverens interesse snarere end i selskabets interesse. Derfor måtte hævningerne anses for et indirekte lån til hovedanpartshaveren og dermed anses som skattepligtigt udbytte.

Efter de nugældende regler er konsekvensen af et ulovligt anpartshaverlån - som i eksemplet ovenfor - at det enten skal beskattes som løn eller udbytte hos anpartshaveren. En indfrielse af lånet ophæver ikke beskatningen og vil medføre, at samme beløb beskattes to gange. Hovedanpartshaveren beskattes således både af udlånet, som var det udbytte og af selve lånet uagtet, om der er sket tilbagebetaling. Det er reelt beskatning af en indkomst, som ikke længere består, og det omtales derfor ofte som ”dobbeltbeskatning”. 

Ifølge et kommende lovforslag om ulovligt aktionærlån i ”Iværksætterpakken”, skal beskatningen lempes fra 1. januar 2026, så der ikke vil ske beskatning flere gange i de tilfælde, hvor et lån tilbagebetales og efterfølgende lånes igen. Anpartshaveren vil ifølge de kommende forslag alene blive beskattet af det højest hævede beløb én gang (pr. år) som løn eller udbytte.

Indtil 2026, hvor de nye regler forventes at træde i kraft, er der forskellige skatteretlige og selskabsretlige forhold som bør iagttages, hvis dobbeltbeskatning skal undgås. Det omtales ikke nærmere her.

Man kan kun anbefale, at der søges om rådgivning inden, at lån mv. optages i selskabet, så uheldige konsekvenser undgås.

Hos PwC står vi altid til rådighed for sparring og rådgivning omkring påtænkte dispositioner fra fx et selskab og en hovedanpartshaver.

Kontakt os

Claus Høegh-Jensen

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2366 3918

E-mail

Mathias Møller

Manager, PwC Denmark

2057 5685

E-mail

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Følg PwC