Kontantrabatter

image
  • 16/05/25

Har I iværksat de nødvendige initiativer, så I kan håndtere Skattestyrelsens udmelding om momsfradrag ved betingede rabatter?

Skattestyrelsen har med en tilføjelse til den juridiske vejledning den 31. juli 2024 angivet reglerne for betingede rabatter. Med angivelsen fastslår Skattestyrelsen, at køber alene har momsfradrag for den faktisk skyldige moms, uanset at sælger ikke udsteder en kreditnota, der svarer til rabatten plus moms.

Dette er ifølge Skattestyrelsen udtryk for en præcisering af reglerne. Dette er vi ikke enige i, da det efter vores opfattelse er en ændring af praksis, samt at der kan stilles spørgsmål ved retsgrundlaget for Skattestyrelsens “præciserede” praksis. Det er dog vores erfaring, at Skattestyrelsens agerer ud fra den anførte praksis, herunder med historiske korrektioner i forbindelse med kontroller.

Erfaring fra de seneste måneders drøftelser med danske virksomheder viser, at udmeldingen skaber en række udfordringer.

Udfordringerne relaterer sig bl.a. til:

  • Vurdering af, om de eksisterende rabataftaler er omfattet af udmeldingen
  • Justering af samhandelsaftaler og kommunikationen heraf med både leverandører og kunder
  • Tilrettelæggelse og implementering af systemopsætningen i ERP-systemet, som kan håndtere den nye praksis
  • Håndtering af historisk opnåede rabatter, herunder anmodning om kreditnotater og korrektion af købsmomsen - gælder for køber
  • Håndtering af historisk realiserede rabatter, herunder udstedelse af kreditnotater og korrektion af salgsmomsen - gælder for leverandør.

Udfordringer er ubelejlige og skaber forstyrrelser i en travl hverdag, men ikke desto mindre er den vigtig at forholde sig til. Vi anbefaler derfor, at I prioriterer at tage stilling til de spørgsmål, som udmeldingen medfører og foretager de ændringer, der er nødvendige.

Ræk ud for sparring

Vi oplever et positivt engagement blandt virksomhederne til at få rettet processer og aftaler til, så de er i overensstemmelse med udmeldingen. Samtidig er det vores oplevelse, at processen tager tid, fordi der er mange interne funktioner, der skal involveres i ændringerne såsom finans, it- og salgs-/indkøbsafdelingen.

Vi kan hjælpe jer med at vurdere, om jeres rabataftaler er omfattet af udmeldingen, og vi kan hjælpe jer med at kommunikere og implementere de ændringer, der er relevante for jeres virksomhed. Derudover bidrager vi naturligvis gerne til eventuelle korrektioner og dialoger med Skattestyrelsen.

Hvis I ikke har kigget på det endnu, eller hvis I er gået i stå med opgaven, så ræk ud til os via kontaktformularen nedenfor eller gennem jeres daglige kontakt ved PwC.

Afslutning

Der har været meget snak og skriverier om udmeldingen af reglerne og den måde, som Skattestyrelsen har orienteret om ændringerne på. Måden hvorpå udmeldingen er sket betyder, at Skattestyrelsen anser udmeldingen som en “præcisering af eksisterende regler”, der også har tilbagevirkende kraft.

Selvom flere, herunder interesseorganisationer, har argumenteret for, at der er tale om en praksisændring der under alle omstændigheder kun kan have fremadrettet effekt, så har dette ikke ændret på Skattestyrelsens udmelding.

PwC deltager i de igangværende dialoger med Skattestyrelsen om ændring af udmeldingen.

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Anders Strandet Jepsen

Partner, PhD, leder af indirekte skatter, København, København, PwC Denmark

3945 3381

E-mail

Mathias Weje Knappmann

Director, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

8932 5540

E-mail

Helle Riber Toftegaard

Senior Manager, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

2452 8777

E-mail

Følg PwC