Salgs- og købsmoms

Købsmoms

Moms og lønsumsafgift udgør ofte den tredjestørste omkostning for finansielle virksomheder. Dette skyldes blandt andet, at finansielle virksomheder oftest kun har en begrænset momsfradragsret, således at moms på køb ikke kan fradrages fuldt ud, hvorfor momsen bliver en omkostning. Det er derfor vigtigt, at den delvise momsfradragsprocent er opgjort korrekt. Samtidig kan det være relevant at undersøge, om momsbelagte indkøb kan elimineres eller reduceres.

Opgørelse af en delvis momsfradragsprocent

Financial Services Tax kan hjælpe finansielle virksomheder med at sikre, at den delvise momsfradragsprocent er opgjort korrekt i overensstemmelse med gældende lovgivning. Samtidig har FS Tax blik for eventuelle muligheder for at optimere den delvise momsfradragsprocent, herunder også rådgivning omkring investeringsstrategi mv. En korrekt opgørelse af den delvise momsfradragsprocent er særlig vigtig, da blot 1 %-point mere i fradrag kan have en stor indvirkning på bundlinjen, da denne fradragsprocent vil kunne bruges på alle momsbelagte generalomkostninger. Derudover er det vigtigt, at jeres virksomhed er opdateret om praksis og føler sig komfortabel, hvis SKAT kommer på kontrolbesøg. Den delvise momsfradragsprocent har også (økonomisk) betydning i forhold til lønsumsafgift, idet den delvise momsfradragsprocent reducerer lønsumsafgiftsgrundlaget.

Momsbelagte indkøb

Da finansielle virksomheder kun i begrænset omfang kan fradrage moms, vil det være en fordel for den finansielle virksomhed, hvis der indkøbes uden moms. FS Tax rådgiver finansielle virksomheder om fordele og ulemper ved fx en fællesregistrering og om mulighederne for, at lejemål inklusive moms kan blive momsfritaget.

Købsmoms og fradragsregler generelt

Udover de specielle regler som finansielle virksomheder skal være særligt opmærksomme på, rådgiver FS Tax også om købsmoms og fradrag helt generelt. Vi ser ofte, at finansielle virksomheder ikke altid er ajour med de mere generelle regler, da fokus typisk er andre steder. Imidlertid oplever vi også, at SKAT mange gange spørger – også de finansielle virksomheder – om almindelig momshåndtering, herunder fx håndtering af køb fra udlandet, fradrag for personalegoder eller fradrag for repræsentation (hotel, restaurant mv.).

Salgsmoms

Finansielle transaktioner er som hovedregel fritaget fra moms. Dette omfatter fx långivning, sikkerheds- og garantistillelse, værdipapirtransaktioner og forsikrings- og genforsikringstransaktioner. At disse transaktioner/ydelser er momsfritaget indebærer, 1) at transaktionen ikke skal tillægges moms, 2) at den finansielle virksomhed som udgangspunkt ikke har fradragsret for moms afholdt ved køb af varer og ydelser, og 3) at virksomheden som altovervejende hovedregel skal betale lønsumsafgift.

Momspligtig eller momsfritaget omsætning?

Financial Services Tax kan hjælpe med at kortlægge virksomhedens aktiviteter med henblik på at fastslå, om denne er momsfritaget eller momspligtig. Hvis omsætningen er momsfritaget, er det vigtigt at kende omfanget af fritagelsen. Er omsætningen derimod momspligtig, vil det påvirke den delvise momsfradragsprocent (se nærmere herom under ydelsen ”købsmoms”).

FS Tax rådgiver endvidere finansielle virksomheder om forretningsudvikling, herunder om hvordan nye forretningsområder eller omstruktureringer påvirker den delvise momsfradragsprocent, fx i relation til leasing eller udlejning af fast ejendom med eller uden moms, eller hvad det vil betyde at træde ud af en fællesregistrering, fx som følge af en omstrukturering.

Salgsmoms i øvrigt

Selvom mange finansielle virksomheder i overvejende grad har momsfritagne aktiviteter, skal almindelig salg – der ikke er omfattet af en momsfritagelse – som udgangspunkt tillægges 25 % moms efter momslovens almindelige regler. Det gælder fx salg af mad til medarbejdere i kantinen (kantinemoms), momspligtig udlejning af fast ejendom eller boksudlejning og depotadministration. FS Tax rådgiver virksomheder om, hvordan disse aktiviteter skal håndteres momsmæssigt i praksis, og hvordan de påvirker den delvise momsfradragsprocent.

Finansiel omsætning uden for EU

Momsfritaget finansiel omsætning uden for EU medtages i opgørelsen af den delvise momsfradragsprocent på samme måde som momspligtig omsætning, hvilket nogen finansielle virksomheder ikke tidligere har været opmærksomme på. Finansiel omsætning uden for EU kan være med til at forøge den delvise momsfradragsprocent. FS Tax kan hjælpe med en beregning heraf.

Kontakt os

Anders Strandet Jepsen

Partner, PhD, leder af indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 3945 3381

Maja Nyborg Hammel

Director, Financial Services Tax/VAT, PwC Denmark

Tlf: 2452 8786

Følg PwC