Den 26. februar forventes EU at præsentere et nyt udspil, der kan reducere de administrative byrder for virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. Det er en længe ventet udvikling, som PwC hilser velkommen. En ny pulsmåling fra PwC viser, at hele 7 ud af 10 danske erhvervsledere mener, at kravene til rapportering er blevet for komplekse. For mange virksomheder er de nuværende krav under bl.a. CSRD-direktivet tilmed en direkte hindring for at kunne nå deres klimamål, udtrykker de.
Pulsmålingen peger desuden på, at 4 ud af 10 erhvervsledere oplever, at det er blevet sværere at nå deres klimamål, og én ud af 10 forventer slet ikke at kunne nå dem. Det skyldes bl.a. manglende politiske rammebetingelser, herunder incitamenter, der kan gøre det mere attraktivt at investere i grøn omstilling. For mange virksomheder har rapporteringskravene medført, at fokus fjernes fra kerneforretningen, og det går i sidste ende ud over både økonomisk vækst og bæredygtighed.
Erhvervslivet står over for et udfordrende økonomisk klima med usikkerhed og geopolitiske spændinger, hvilket kræver fokus på fleksibilitet, risiko- og omkostningsstyring. På trods af bæredygtighedens betydning kræver disse udfordringer flere ressourcer. Det er derfor afgørende med øgede incitamenter til grønne investeringer og mere klare, enkle regler for at nå målet om en grøn omstilling, som netop er formålet med det nye Omnibus-udspil fra EU.
De komplekse regler har været med til at skabe en situation, hvor virksomheder enten udskyder eller reducerer deres klimamål. 37 % af de adspurgte erhvervsledere vurderer direkte, at de administrative krav fra EU påvirker deres evne til at skabe forretningsmæssig værdi negativt. Derfor er det afgørende, at EU’s kommende udspil forenkler de nuværende regler – herunder CSRD, EU’s Taksonomi-forordning og CSDDD – og sikrer en mere ensartet og smidig lovgivning både nu og i fremtiden. Det vil gavne både klimaet og konkurrencekraften i den enkelte virksomhed.
Hvis EU’s forenklingspakke kan reducere de administrative byrder, vil det være et vigtigt skridt i retning af en mere hensigtsmæssig balance til sikring af en mere effektiv og målrettet grøn omstilling. Rapportering om bæredygtighed kan generelt medvirke til at fremme den grønne omstilling, men det er på høje tid, at vi gør op med det bureaukrati, der risikerer at hæmme virksomhedernes indsats for at skabe en bæredygtig fremtid. Vi har brug for en lovgivning, der fremmer, ikke hæmmer, de nødvendige investeringer i grønne løsninger og innovation.
Senior Partner og adm. direktør, København, PwC Denmark
Malene Billund