Efter et stort dyk i forventningerne til væksten i verdensøkonomien sidste år er danske toplederes økonomiske optimisme så småt på vej tilbage. CEO’erne befinder sig dog i en tid med lav sigtbarhed, hvor især makroøkonomisk volatilitet og cyberrisici præger trusselsbilledet. Samtidig står virksomhederne over for nye forandringer, og en del skal ændre kurs, hvis de skal være levedygtige om 10 år. Det viser CEO Survey 2024 med indsigt fra flere end 4.700 topledere.
PwC’s 27. CEO Survey 2024 viser, at væsentlig flere danske CEO’er i år tror på vækst i verdensøkonomien (31 % i år mod blot 8 % sidste år), eller at den forbliver på samme niveau (23 % i år mod 6 % sidste år). Modsat forventer 46 % af de danske topledere, at væksten i verdensøkonomien vil falde de kommende 12 måneder, og det er væsentlig færre end sidste år. Her forventede 86 % et fald, hvilket var det højeste niveau i 10 år.
De danske toplederes forventninger til vækst i egen virksomhed flugter i år med deres forventninger til verdensøkonomien. 37 % af de danske CEO’er tror i høj grad eller i meget høj grad på vækst i egen virksomhed i 2024, hvilket er på niveau med sidste år. Knap halvdelen (49 %) af de danske topledere forventer vækst i egen virksomhed de kommende tre år, hvilket også er på niveau med sidste år.
Ifølge CEO Survey 2024 ryger Storbritannien ud af danske CEO’ers top 5 over vigtigste vækstmarkeder, og USA går også tilbage. Tyskland indtager positionen som det største vækstmarked for de danske topledere, og USA må se sig hensat til en 2. plads. Knap halvdelen af de danske topledere (49 %) peger på Tyskland. Samtidig peger 42 % af de danske topledere på USA som det vigtigste eksportmarked for at drive væksten i de kommende 12 måneder, hvilket er et fald på 9 procentpoint fra 51 % sidste år.
Storbritannien falder til gengæld fra en 3. plads i 2023 til en 6. plads i 2024, mens Kina rykker fra en 4. plads i 2023 til en 3. plads i år.
CEO Survey 2024 viser endvidere, at de danske topchefer samlet set føler sig mindre eksponerede over for trusler i år sammenlignet med sidste år, hvor bekymringsniveauet lå højt pga. den høje inflation og ikke mindst krigen i Ukraine. Dette gælder dog ikke cyberrisici, hvor andelen af topledere, der oplever dette som en trussel, stiger væsentligt. Således svarer 32 % af de danske topledere i år, at de er meget eller ekstremt påvirket af cybertruslen mod 20 % sidste år. Dermed stiger truslen fra cyberrrisci også fra en 4. plads sidste år til en 2. plads i år på listen over erhvervslivets største trusler.
Øverst på listen over trusler placerer de danske topledere makroøkonomisk volatilitet. Det er knap 4 ud af 10 danske topledere (38 %), der vurderer, at deres virksomhed er meget eller ekstremt påvirket af makroøkonomisk volatilitet i de kommende 12 måneder, hvilket er lidt færre end sidste år (41 %). Truslen fra inflation er også faldende, men er dog fortsat i de danske toplederes top 5 over trusler. Således svarer 23 % af de danske topledere, at deres virksomhed er meget påvirket af inflationen i år mod 40 % sidste år.
CEO Survey 2024 viser desuden, at erhvervslivet står i en tid, der kalder på forandring. Således svarer 25 % af de danske topledere, at de må ændre kurs, hvis de fortsat skal være levedygtige om 10 år. Den tanke er endnu mere udbredt globalt, hvor 45 % svarer det samme.
Ifølge de danske CEO’er er det særligt de teknologiske forandringer (39 % svarer i høj grad), skift i kundernes præferencer (38 %) og ny lovgivning (37 %), der driver forandringerne.
De danske topledere danner fortrop i arbejdet med energieffektivisering og udvikling af klimavenlige produkter og ydelser.
Hele 93 % af de danske topledere svarer således, at de er i gang med at forbedre eller allerede har forbedret virksomhedens energieffektivitet, mens det gælder tre ud af fire topledere på globalt plan. 75 % af de danske topledere er desuden i gang med eller har allerede udviklet klimavenlige produkter og ydelser. Blandt topchefer globalt gælder det 58 %.
Når det kommer til barrierer for virksomhedernes klimaindsats og dekarbonisering, peger mange topledere på det lavere udbytte på klimavenlige investeringer. 56 % af de danske topledere er dog villige til at acceptere et lavere afkast på klimainvesteringer, mens det gælder 41 % ud af 10 CEO'er i andre lande. Desuden peger de danske CEO’er på kompleksiteten i lovgivningen som en barriere samt manglen på klimavenlige teknologier inden for virksomhedens branche.
PwC’s CEO Survey viser desuden, at 44 % af de globale topledere allerede er i gang med eller planlægger at opkvalificere deres medarbejdere til at forstå, hvordan de kan tackle virksomhedens klimaudfordringer. Blandt de danske topledere svarer 64 %, at de har taget fat på dette.
CEO Survey 2024 viser, at danske CEO’er har stor tiltro til generativ AI. 54 % er i høj eller meget høj grad enige i, at AI markant vil ændre måden, som deres virksomhed skaber og leverer værdi på inden for de næste tre år. Til sammenligning forventer 47 % af de globale topledere det samme. Derudover vurderer 7 ud af 10 danske topledere, at generativ AI vil medføre effektiviseringer i medarbejderes tid på arbejdet med minimum 5 %, og knap hver fjerde forventer en effektivisering på 16 % eller derover de kommende 12 måneder.
De danske topledere peger på særligt to trusler ved generativ AI i de næste 12 måneder: cyberrisici og spredning af misinformation. Hele 7 ud af 10 danske CEO’er forventer en øget risiko inden for cyberområdet, og hver anden forventer, at AI medfører spredning af misinformation.
Lars Baungaard
Senior Partner og adm. direktør, København, PwC Denmark