PwC’s globale Working Capital Study 24/25

Stort potentiale for forbedring af den globale arbejdskapital

#
  • 04/10/24

Med €1,56 billioner i overskydende arbejdskapital globalt står virksomheder overfor en afgørende mulighed for at optimere likviditeten, reducere omkostninger og investere i vækst. Men stigende debitordage (DSO) og lagerudfordringer bremser adgangen til disse vitale midler.

Vores analyse sætter fokus på globale tendenser inden for arbejdskapital, hvor der bl.a. ses en stigning på 6,6 % i debitordage i løbet af de sidste fem år. Denne tendens strammer likviditeten og gør det sværere for virksomheder at frigøre tilgængelig kapital. Lagerbeholdninger, der var forbedret efter pandemien, viser nu tegn på stagnation eller tilbageslag. Forhøjede renteniveauer i store økonomier som EU, USA og UK lægger yderligere pres på, at virksomhederne skal fokusere på effektiviteten af arbejdskapital for at opretholde fleksibilitet og modstandsdygtighed.

Nye EU-regler, der sigter mod betalingsbetingelser, forventes også at påvirke måden, hvorpå virksomheder håndterer deres pengestrømme. Det må samtidig også forventes, at de nye regler vil lægge yderligere vægt på at forbedre kreditordage (DPO) og processer for tilgodehavender. Det er derfor afgørende, at virksomheder handler beslutsomt for at få adgang til likviditet og transformere deres drift.

Læs den globale undersøgelse for at udforske, hvordan virksomheder verden over navigerer i disse udfordringer, og hvilke strategier der kan bringes i spil for at frigøre likviditet.

Working Capital Study 24/25

Gå til den globale rapport

Et nærmere kig på tendenserne i Danmark

Vores undersøgelse viser, at arbejdskapitalen i Danmark er steget med 5 dage fra 2022 til 2023. Stigningen er drevet af betydelige udsving i lager- og kreditordage. Lagerbeholdningerne, som blev forbedret i 2022, er nu tilbage på niveauer før pandemien, hovedsageligt på grund af højere lagerdage indenfor Pharma & Life Science samt volatilitet i energisektoren. Inden for Pharma & Life Science er Asset dage (lagerdage + debitordage) steget med 6 dage, mens teknologisektoren har set forbedringer på 16 dage. Som følge heraf er arbejdskapitalen som procentdel af indtægterne steget til 12 %, hvilket er det højeste niveau i de seneste fire år i Danmark.

Få indblik i flere danske findings

Hvordan kan vi hjælpe?

Vores eksperter inden for arbejdskapital hjælper med forbedring af operationelle og finansielle nøgletal med fokus på både kort- og langsigtede gevinster for din virksomhed.

Kontakt os

René Brandt Jensen

Partner, København, PwC Denmark

2141 6025

E-mail

Søren Okholm Gadeberg

Senior Manager, Deals, PwC Denmark

2243 6121

E-mail

Følg PwC