En bestyrelse er den øverste ledelse i et selskab og har ansvaret for virksomhedens strategiske retning. Læs mere om bestyrelsens rolle nedenfor, og hvordan formanden skal forholde sig til bestyrelsen og virksomheden. Så har du overblik over, hvad en bestyrelse kan gøre for din virksomhed.
En bestyrelse er valgt af medlemmer eller ejerne af det selskab, de skal sidde i bestyrelsen for. Bestyrelsen håndterer den overordnede strategiske ledelse af virksomheden, fx udstikker de retningslinjer, vejleder direktionen og godkender virksomhedens årsrapport. Der har altså det overordnede ansvar for virksomhedens strategi, hvor de både godkender det bagudrettede arbejde og sætter retningen for det fremtidige. Det er også bestyrelsen, som vælger direktionen - der så varetager den daglige ledelse og drift af selskabet.
Bestyrelsens rolle er tredelt. Den fungerer både som arbejdsgiver, tilsynsorgan og sparringspartner for direktionen. Vi vil nu se nærmere på de tre roller.
En af bestyrelsens væsentlige opgaver er at sammensætte en direktion og få etableret klare rammer for direktionens opgaver og det samarbejde, der skal finde sted mellem bestyrelse og direktion. Bestyrelsen skal sikre løbende udvikling af direktionen og løbende vurdere, om direktionen er den rette i forhold til at nå virksomhedens strategiske mål.
Bestyrelsen skal udøve kontrol med direktionen og fastlægge retningslinjer for, hvordan kontrollen skal udøves i forretningen.
Bestyrelsen vælges af dig som ejer, og bestyrelsen har derfor også til opgave at varetage dine interesser, herunder at kontrollere om virksomheden har det rette kapitalberedskab, en effektiv risikostyring og -håndtering samt en klar og kommunikeret strategi.
Der er ofte tale om, hvilken sparring direktionen skal forvente og kræve af bestyrelsen samt hvilken samarbejdsform, der er den mest værdiskabende. Der bør, uanset samarbejdsform, være klare retningslinjer for samarbejdet, så alle parter ved, hvilken procedure man skal følge, når der skal kommunikeres på tværs af bestyrelse og direktion. Den klassiske model er dén, hvor kommunikation sker gennem formanden for bestyrelsen og direktøren for virksomheden.
Formandens opgave er blandt andet at sikre gode og konstruktive relationer i bestyrelsen og at sikre den gode relation til direktionen og til virksomhedens ejer.
Formanden skal derudover:
Ifølge selskabslovens § 130 skal bestyrelser med flere medlemmer udarbejde en forretningsorden. En forretningsorden er skriftlige retningslinjer, som bestyrelsen og virksomheden skal formulere og overholde. Når bestyrelsen skal udarbejde en forretningsorden, bør der tages udgangspunkt i virksomheden. Der er ikke regler for, hvad man skal indkludere i sin forretningsorden, men retningslinjerne skal laves med henblik på at optimere virksomhedens drift.
Når du har udarbejdet en forretningsorden, der indeholder retningslinjer, som understøtter virksomhedens konkrete behov, og hvordan retningslinjerne skal driftes, skal forretningsordenen underskrives. Det er alle medlemmerne af bestyrelsen, der skal underskrive forretningsordenen, hvor de giver deres samtykke til at forretningsordenen indeholder de rette punkter, som virksomheden arbejder efter.
Læs mere om PwC’s Board Forum, som er et professionelt forum for bestyrelses- og direktionsmedlemmer fra den danske erhvervsscene.
Som ejerleder er det oftest dig, der står med ansvaret for at træffe beslutningerne i virksomheden. Og de beslutninger kan spænde vidt og bredt.
Vores eksperter deler derfor deres viden og giver dig gode råd om nogle af de væsentligste emner, der har betydning for det at eje og drive sin egen forretning. Læs deres gode råd og vejledninger til dig, der er ejerleder her.
Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.
Brian Rønne Nielsen
Lars Vagner Hansen