Fra regnskabsåret 2024 skal de første danske virksomheder rapportere i henhold til det nye EU-direktiv Corporate Social Responsibility Directive (CSRD), der omfatter miljø og klima, sociale forhold samt virksomhedsledelse.
Kravene fra EU's nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD, er en oplagt mulighed for at integrere bæredygtighed i kerneforretningen og opnå en konkurrencefordel. Et af de første afgørende skridt er en dobbelt væsentlighedsanalyse.
”Dobbelt væsentlighedsanalyse hjælper til at sætte fokus på, hvad virksomheder skal rapportere på,” siger partner og leder af Sustainability-afdelingen i PwC, Carina Ohm.
Hun peger på, at hele grundtanken i CSRD er, at virksomheder alene skal rapportere på de områder, hvor de har en væsentlig påvirkning på miljø og sociale forhold, eller hvor de påvirkes væsentligt af sådanne forhold.
”En virksomhed, der f.eks. har et stort energiforbrug, materialeforbrug eller påvirker biodiversitet skal rapportere på disse emner, hvorimod andre virksomheder, der ikke påvirker disse forhold, ikke vil skulle rapportere på det,” siger hun.
Med væsentlighedsanalysen får virksomheder gjort det helt konkret ikke blot hvilke emner, de skal rapportere på, men også hvilke specifikke nøgletal, de skal rapportere på.
”Væsentlighedsanalysen hjælper ikke blot virksomheder med at identificere hvilke nøgletal, de skal rapportere på, den hjælper også virksomheder til at sætte fokus på de bæredygtighedspåvirkninger, risici og muligheder, der er vigtigt for virksomhedens kunder, investorer, medarbejdere mv. og som dermed også er strategisk vigtigt for virksomheden,” siger Carina Ohm.
Risikoen for 'greenwashing' fylder meget på dagsordenen, og jeg har mange gange oplevet, at virksomheder har været bange for at gå ud og kommunikere om deres bæredygtighedsindsats
Carina Ohm, partner og leder af Sustainability-afdelingen i PwCBegrebet dobbelt væsentlighed bruges, fordi væsentligheden skal vurderes ud fra to perspektiver: Hvordan virksomheden har indvirkning på omverdenen – f.eks. gennem udledning af drivhusgasser, og hvordan omverdenen har indvirkning på virksomheden – f.eks. gennem kunder eller investorers forventninger til, at virksomheden arbejder ambitiøst for at reducere klimapåvirkningen, forbedre arbejdsforhold i værdikæden osv.
Det kan måske lyde meget indviklet, men ifølge Carina Ohm er den nye rapporteringsmetode et brugbart instrument for virksomhederne.
"Væsentlighedsanalysen giver en fælles forståelse af, hvad der er væsentligt at rapportere om, og er med til at etablere et sammenligneligt grundlag for rapportering, hvor f.eks. investorer og kunder kan forstå en virksomheds performance på bæredygtighedsområdet og sammenholde det med andre virksomheder,” siger hun.
Det er vigtigt, at virksomheder i Danmark og resten af EU kommer godt i gang med bæredygtighedsrapporteringen, og i den forbindelse peger Carina Ohm på tre forhold, som er afgørende for at lykkes med CSRD
Derfor er det ofte en rigtig god idé for mindre virksomheder, som underleverandører til de store, allerede nu at begynde at indsamle data, selvom det rent teknisk ikke er påkrævet
Carina Ohm, partner og leder af Sustainability-afdelingen i PwC1) Få udarbejdet en solid dobbelt væsentlighedsanalyse, så den kan bruges til at fravælge mindre væsentlige emner og dermed sikre, at virksomheden sætter fokus og bruger ressourcerne på de mest væsentlige påvirkninger, risici og muligheder på bæredygtighedsområdet.
2) Kom i gang med arbejdet i tilstrækkelig god tid - husk at data skal indsamles allerede fra dag 1 i regnskabsåret.
Og 3) Få governance på bæredygtighedsområdet internt i virksomheden på plads, således at bæredygtighed forankres i toppen af forretningen hos bestyrelse og øverste ledelse samt at ejerskab sikres ned gennem hele forretningen.
"God bæredygtighedsrapportering er en hjørnesten i en effektiv bæredygtighedsstrategi, der kan hjælpe virksomheder med bl.a. at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere, fremme innovation, positionere deres produkter og ydelser i markedet og lede deres virksomheder med en fremtidssikret, formålsdrevet strategi," siger Carina Ohm og fortsætter:
"Risikoen for 'greenwashing' fylder meget på dagsordenen, og jeg har mange gange oplevet, at virksomheder har været bange for at gå ud og kommunikere om deres bæredygtighedsindsats. Med CSRD har man nu nogle fælles måder at måle på miljømæssige, sociale og governance-parametre, hvilket betyder, at man rent faktisk kan gå ud og kommunikere til markedet, til kunder, til ansatte og potentielle medarbejdere.”
CSRD gør det nemmere for investorer, kunder, borgere og andre interesserede at opnå en solid forståelse for, hvordan virksomheden påvirker miljø og samfund - både positivt og negativt.
Med fælles standarder for opgørelse af virksomheders miljø- og samfundsmæssige påvirkninger bliver det ikke alene lettere at kommunikere transparent og troværdigt - det bliver også lettere at koble bæredygtighedsmål til bankaftaler mv. og dermed indgå favorable låneaftaler på baggrund af virksomhedens performance på bæredygtighedsområdet.
Selvom små og mellemstore virksomheder ikke teknisk set er omfattet af de nye regler endnu, bliver de stadig påvirket af det nye direktiv for bæredygtighedsrapportering (CSRD). Det skyldes blandt andet, at store virksomheder ikke kun skal rapportere på forhold relateret til virksomhedens egne forretningsmæssige aktiviteter, men også forholde sig til hele værdikæden.
"Det betyder, at leverandører i værdikæden i mange tilfælde vil blive bedt om at levere bæredygtighedsdata til deres kunder - f.eks. i form af klimaregnskaber. Derfor er det ofte en rigtig god idé for mindre virksomheder, som underleverandører til de store, allerede nu at begynde at indsamle data, selvom det rent teknisk ikke er påkrævet," siger Carina Ohm.
CSRD er blot én af flere centrale reguleringer i EU's bæredygtigheds- og rapporteringsramme. Formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har for nylig luftet tanker om at reducere de administrative opgaver for virksomheder ved at samle flere reguleringer i én lov og dermed forenkle overlappende krav. Carina Ohm og PwC byder en forenkling velkommen:
“En mere strømlinet regulering vil gøre det endnu lettere for virksomheder at fokusere på at skabe reel bæredygtighedseffekt frem for at navigere i komplekse krav,” siger Carina Ohm.
Vil du vide, hvordan PwC kan hjælpe din virksomhed med at omsætte grønne ambitioner til mål og handling? Læs mere her
Denne artikel er tidligere bragt i Børsen Bæredygtig på vegne af PwC
Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.
Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.