12/06/19
Der er indført lempeligere krav til arbejdsstyrken for at gøre det lettere for virksomhederne i Danmark at ansætte og fastholde medarbejdere uden for EU/EØS.
Folketinget har vedtaget en række ændringer af udlændingeloven, som vedrører en del af de ordninger, der administreres af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Ændringerne er trådt i kraft den 1. juni 2019.
De vedtagne dele af forslaget trådte i kraft den 1. juni 2019, hvilket fremover vil gøre det lettere for danske virksomheder at opnå og opretholde certificering i henhold til fast track-ordningen, ligesom myndighederne vil hjælpe virksomhederne med henblik på at forhindre ulovlig beskæftigelse i fremtiden.
Mens forslaget om lempelse af minimumslønnen på beløbsordningen for en række lande og forslaget om en ny og moderniseret positivliste blev afvist, blev en mere fleksibel fast track-ordning vedtaget. I forbindelse med sidstnævnte blev det desuden besluttet, at arbejdsgiverne i fremtiden vil blive orienteret af myndighederne, hvis en af deres udenlandske medarbejdere får afvist en ansøgning om opholdstilladelse, eller hvis medarbejderens opholdstilladelse bortfalder eller ikke længere opfylder de betingelser, der danner grundlag for opholdstilladelsen.
Her er et overblik over nogle af ændringerne:
Fast track-ordningen giver danske virksomheder, som er fast track-certificerede, samt de af deres medarbejdere, der har opnået en dansk arbejdstilladelse baseret på fast track-ordningen, stor fleksibilitet med hensyn til at arbejde i og uden for Danmark, uden at tilladelsen bortfalder. Desuden er behandlingstiden for denne type ansøgning væsentlig kortere sammenlignet med andre ordninger.
Her er nogle af de lovændringer, som er vedtaget:
Ved ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse på beløbsordningen er det en betingelse, at ansættelseskontrakten skal være almindelig efter danske forhold, herunder den ugentlige arbejdstid.
Med lovens indførelse bliver arbejdsgiverne nu støttet i deres udfordringer med ulovlig beskæftigelse af udenlandske medarbejdere. De danske immigrationsmyndigheder etablerer således et informationssystem, hvor arbejdsgiverne vil blive underrettet direkte, hvis medarbejderens arbejdstilladelse bortfalder og/eller ikke længere opfylder kriterierne. Med denne lov er det tiltænkt løbende at hjælpe virksomhederne med at overholde udlændingeloven og mindske risikoen for ulovligt arbejde samt udstedelsen af bøder.
Generelt gælder for arbejdsgivere, der enten ansætter udenlandske arbejdstagere uden for EU/EØS uden gyldige arbejdstilladelser eller ikke opretholder gældende betingelser, der danner grundlag for udstedelsen af arbejdstilladelsen, at disse risikerer bøder eller fængsel i op til to år.
Pr. 1. juni 2019 er det vedtaget at hæve bødeniveauet for ulovligt arbejde af udenlandske medarbejdere. Virksomhederne kan risikere at få større bøder for manglende overholdelse af udlændingelovens regler, hvis disse handler passivt eller ikke overholder de lovgivningsmæssige ændringer. Vi forventer, at retsafgørelser i den kommende fremtid inden for ulovligt arbejde vil statuere eksempler herpå.
For mere information om reglerne – også vedrørende andre områder, som gælder for autorisation af læger, kunstnere og studerende mv.
Vi forventer, at de danske virksomheder fremover får bedre muligheder og en smidigere sagsbehandlingsproces, når de skal ansætte udenlandske medarbejdere. Vi ser også en øget risiko for, at virksomhederne kan blive udtaget til kontrol af de danske udlændingemyndigheder, hvorfor vi anbefaler, at din virksomhed søger professionel rådgivning, når der ansættes udenlandske medarbejdere uden for EU/EØS.
Hos PwC arbejder vores immigrationsteam tæt sammen med vores kolleger i People & Organisation, Global Mobility Tax Services og Legal, og vi står altid klar til at rådgive om problemstillinger i forbindelse med immigration, ligesom vi tilbyder en bred vifte af immigrationsydelser. Vores globale immigrationsservice dækker 175 lande med over 1.800 immigrationsspecialister. Kontakt os for mere information.
Denne nyhed er udarbejdet alene som en generel orientering og gør det ikke ud for professionel rådgivning.