Yderligere nyt om regeringens udspil om lagerbeskatning af selskabers ejendomme

24/09/20

Vi bliver løbende lidt klogere i forhold til regeringens overvejelser om indførelse af lagerbeskatning af selskabers ejendomme.

Vi har i en tidligere Dialog-nyhed ”Overvejelser om lagerbeskatning af selskabers ejendomme” omtalt nogle overvejelser i forhold til regeringens udspil om lagerbeskatning af selskabers ejendomme.

Det er nu godt en måned siden, at regeringen præsenterede sine tanker om indførelse af lagerbeskatning af selskabers ejendomme som led i finansieringen af udspillet ”Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle”. Vi afventer stadig at se et eventuelt udkast til lovforslag på området.

Alle detaljer er langt fra kendte endnu, men ud fra nogle ministersvar, der siden er blevet offentliggjort, er vi dog blevet lidt klogere på en række punkter i forhold til, hvor vi var, da vi udsendte den oprindelige Dialog-nyhed.

På følgende områder er der kommet lidt mere klarhed

  • I forhold til muligheden for at fradrage tab har Skatteministeriet i et svar af 14. september 2020 tilkendegivet, at ”Det naturlige udgangspunkt ved lagerbeskatning vil være, at fremtidige tab vil være fradragsberettigede.”

    Om dette skal forstås som fuld symmetrisk beskatning af gevinster og fradragsret for tab, eller om der indføres begrænsning af fradrag for tab i visse tilfælde, er fortsat usikkert.
  • I forhold til spørgsmålet om, hvilke ejendomme og ejere lagerbeskatningen skal gælde for, har Skatteministeriet den 22. september 2020 i et svar om udspillets provenuberegning anført, at bolig- og erhvervsejendomme, der ejes af et selskabsbeskattet selskab og anvendes til udlejning, er medtaget i provenuberegningen. Det anføres herefter, at ”Ejendomme, som selskabet anvender som led i sin egen erhvervsmæssige virksomhed, fx et kontordomicil eller en produktions- eller lagerbygning, fritages således fra lagerbeskatningen”.

    Det er usikkert, om denne vurdering skal foretages selskab for selskab, eller om det vurderes på koncernniveau, således at eksempelvis en domicilejendom, der ligger i ét koncernselskab, men udlejes til et andet koncernselskab, også fritages for lagerbeskatning. Efter vores vurdering ville det være nærliggende at foretage vurderingen på koncernniveau, men der er ikke taget stilling hertil i ministeriets svar.

    Det er også værd at bemærke, at ovenstående svar angår den provenuberegning, der er udarbejdet af udspillet. Skatteministeriet har samtidig i et andet svar af 22. september 2020 anført, at ”Den endelige afgrænsning af hvilke typer virksomheder, der vil blive omfattet af den foreslåede lagerbeskatning ved ejendomsavancer, vil blive afklaret ifm. et eventuelt lovforberedende arbejde.”
  • I forhold til værdiansættelsen til brug for lagerbeskatningen har Skatteministeriet nu i flere svar angivet, at denne som udgangspunkt skal foretages af selskabet selv i overensstemmelse med gældende regnskabsstandarder for indregning af investeringsejendomme til handelsværdi. Derfor vil det også være selskaberne selv, der kommer til at afholde omkostningerne forbundet hermed. Særligt for de selskaber, der i dag ejer investeringsejendomme, men regnskabsmæssigt indregner disse til historiske kostpriser, må lagerbeskatningen forventes at øge den administrative byrde mv.
  • Endvidere bemærkes, at Skatteministeriet den 22. september 2020 er blevet spurgt om, hvorvidt en indførelse af lagerbeskatning af fast ejendom i forhold til udenlandske ejere kan være i strid med nogle af de dobbeltbeskatningsoverenskomster, som Danmark har indgået, idet de fleste af disse tildeler Danmark beskatningsretten ved ”afståelse” af fast ejendom. Dette spørgsmål er endnu ikke besvaret.

Der mangler fortsat afklaring af en række væsentlige forhold, og Skatteministeriet har i forbindelse med svar på flere af de stillede spørgsmål pointeret, at den præcise model for lagerbeskatning vil blive fastlagt i forbindelse med et eventuelt lovforberedende arbejde, og at lagerbeskatningen først vil have virkning fra 2023.

Kontakt os

Søren Thorvaldsen Svane Keller

Partner, Tax, PwC Denmark

Tlf: 3945 9010

Lars Thygesen

Partner, Corporate Tax, statsautoriseret revisor, PwC Denmark

Tlf: 2346 8244

Følg PwC