Ny aftale mellem EU og USA om transatlantiske dataoverførsler: Nyt håb for brug af amerikansk cloud

29/03/22

Siden EU-Domstolens Schrems II-afgørelse har rummet for lovlige overførsler af personoplysninger til USA været meget snævert. Dette har efterladt en berettiget bekymring hos private organisationer og offentlige myndigheder, som benytter eller overvejer at benytte især amerikanske cloud-leverandører. Datatilsynets længe ventede vejledning om brugen af cloud gav – som forventet – ikke et quickfix, men nu giver en ny ”principaftale” mellem USA og EU fornyet håb om lovlig brug af amerikanske cloud-løsninger.

Den 25. marts 2022 annoncerede Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, og USA’s præsident, Joe Biden, at EU-Kommissionen og USA har indgået en aftale om principperne for et nyt overførselsgrundlag (”Trans-Atlantic Data Privacy Framework”). Aftalen om principperne udgør fundamentet for en ny transatlantisk databeskyttelsesrammeaftale, som vil fremme transatlantiske dataoverførsler og adressere de udfordringer, som Schrems II-afgørelsen fra juli 2020 medførte.

Aftalen giver fornyet håb om en langtidsholdbar og effektiv løsning for bl.a. brug af cloud i USA.

Nøgleprincipperne i ”principaftalen” er følgende1:

  • Baseret på den nye rammeaftale vil data kunne overføres lovligt og sikkert mellem EU og amerikanske virksomheder.
  • Krav til de amerikanske virksomheder (fx cloud-leverandører), som ønsker at anvende den nye rammeaftale, om selvcertificering om overholdelse af principperne og bekræftelse heraf over for det amerikanske handelsministerium.
  • Et nyt sæt regler og bindende sikkerhedsforanstaltninger, som begrænser amerikanske efterretningsmyndigheders adgang til data til, hvad der er ”nødvendigt” og ”proportionelt” for at beskytte den nationale sikkerhed. Det indebærer, at amerikanske efterretningstjenester vil vedtage procedurer for at sikre effektivt tilsyn med nye standarder for privatliv og frihedsrettigheder.
  • Et nyt to-trinsklagesystem til at efterforske og behandle klager fra EU-borgere over adgang til data fra amerikanske efterretningsmyndigheder, som omfatter en særlig type ”databeskyttelsesdomstol”.
  • Specifikke overvågnings- og revisionsmekanismer.

1: Trans-Atlantic Data Privacy Framework.

Et håb, som hurtigt kan slukkes

Selvom aftalen giver fornyet håb for lovlig brug af fx cloud, er der grund til at slå koldt vandt i blodet, da meget skal falde på plads og vedtages. PwC bemærker i den forbindelse, at:

  • Næste skridt er at omsætte principperne for aftalen til egentlige juridiske dokumenter. Herefter følger en længere proces indeholdende en såkaldt ”tilstrækkelighedsvurdering” før EU-Kommissionen evt. vil kunne træffe beslutning om, at aftalen kan udgøre et lovligt grundlag for overførsler til USA. Det er med andre ord ikke noget, der sker over natten.
  • Aftalen vil fra USA’s side bygge på en såkaldt ”Executive Order” (præsidentielt dekret), som kan udfærdiges af præsidenten, men som også kan stoppes af den næste præsident. Grundlaget for overførslen bygger derfor ikke på et langtidsholdbart og pålideligt grundlag, som fx en godkendelse fra det amerikanske senat.
  • Selvom USA vil implementere nye sikkerhedstiltag for at begrænse adgangen til data fra amerikanske efterretningsmyndigheder til, hvad der er ”nødvendigt” og ”proportionelt” for at beskytte den nationale sikkerhed, er der lang vej til EU-Domstolens strenge fortolkning af kravet om ”nødvendighed” og ”proportionalitet”. Der er fortsat stor usikkerhed om, hvad der ligger i dette princip, som må anses som værende det væsentligste for at sikre en holdbar løsning. I den forbindelse har EDPB allerede udtalt, at EU-Domstolens domme, herunder Schrems II, naturligvis skal tages i betragtning og overholdes i forbindelse med eventuelle aftaler. Uden en egentlig ændring af amerikansk efterretningslovgivning ser det vanskeligt ud.
     

PwC anbefaler

Selvom udmeldingen om ”principaftalen” er kærkommen, kan ventetiden, indtil en endelig aftale er på plads, medføre større usikkerhed hos private organisationer og offentlige myndigheder. Det kan resultere i, at organisationerne forholder sig passive, indtil en endelig aftale er faldet på plads, og dermed give de registrerede fysiske personer en mindre databeskyttelse.

Som tidligere omtalt, er der lang vej igen til målet.

PwC anbefaler derfor, at dataansvarlige fortsætter med at dokumentere deres overførsler til tredjelande og følger EDPB’s trin for trin-guide (også kaldet ”Transfer Impact Assessment” eller ”TIA”):

  • Trin 1: Kortlæg organisationens overførsler
  • Trin 2: Få lovgrundlag for overførslen
  • Trin 3: Vurdér tredjelandets beskyttelsesniveau
  • Trin 4: Implementér supplerende foranstaltninger
  • Trin 5: Tag processuelle skridt
  • Trin 6: Påse løbende databeskyttelsesniveauet.

PwC har i en tidligere artikel analyseret ovenstående trin for trin-guide og i en efterfølgende artikel givet konkrete råd til, hvordan organisationen kan udføre de seks trin og dermed organisationens ”Transfer Impact Assessment”.

Datatilsynet har også udgivet Vejledning om cloud, som kan være til gavn for organisationer, som benytter – eller overvejer at benytte – cloud-tjenester i fx USA.
 

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Har du brug for hjælp, er du velkommen til at kontakte PwC’s Technology & Security-afdeling.

PwC’s Privacy & Data Protection (GDPR)-team er en del af PwC’s Technology & Security-afdeling, som tæller op mod 200 konsulenter. Vi har derfor adgang til en lang række specialister inden for bl.a. cyber- og informationssikkerhed og kan bistå med rådgivning og vejledning – fra juridisk og forretningsmæssig rådgivning til teknisk rådgivning – dvs. igennem alle seks trin i processen.

Kontakt os

Aleksandar Predrag Piletich

Director, Technology & Security, PwC Denmark

Tlf: 2928 5743

Christian Kjær

Partner, Technology & Security, PwC Denmark

Tlf: 3945 3282

Følg PwC