23/06/22
Fra den 2. august 2022 træder der endnu engang nye regler i kraft i forbindelse med implementeringen af orlovsdirektivet. Vi har tidligere beskrevet de nye regler vedrørende øremærket barsel. De nye regler skal på sigt øge ligestillingen på arbejdsmarkedet og bidrage til en bedre familie- og arbejdslivsbalance for lønmodtagere i Danmark.
Der indføres en ret for lønmodtagere til at afholde fem omsorgsdag hvert kalenderår. Omsorgsdagene er uden ret til løn og kan afholdes som enkelte dage eller i sammenhæng. I perioden fra den 2. august 2022 til og med den 31. december 2022 vil medarbejderne få tildelt et forholdsmæssigt antal omsorgsdage svarende til 2 omsorgsdage.
Omsorgsorloven skal benyttes til at yde personlig omsorg eller støtte til egne børn, forældre, ægtefælle eller partner eller en person, der bor i samme husstand som lønmodtageren, som har behov for væsentlig omsorg eller støtte på grund af en alvorlig helbredsmæssig tilstand. Det kan fx være en situation, hvor der er behov for at ledsage en pårørende, der er alvorligt syg eller under udredning for en alvorlig sygdom. Som eksempel kan nævnes demens, kræft, Alzheimer og Parkinsons.
Retten til at anmode om fleksible arbejdstidsordninger udvides til også at gælde for sociale forældre, der efter de nye barselsregler har ret til orlov i forbindelse med fødsel eller adoption. Derudover udvides retten til også at gælde for omsorgspersoner, dog er der for denne personkreds et anciennitetskrav på 6 måneder.
De nye regler er forsat kun en ret for medarbejderen til at anmode om fleksible arbejdsordninger, som arbejdsgiver ikke er forpligtet til imødekomme, dog skal arbejdsgiver inden for rimelig tid overveje og besvare anmodningen.
Der indføres beskyttelse af sociale forældre og omsorgspersoner, som gør brug af deres ret til at holde orlov/omsorgsdage.
Beskyttelsen indebærer de samme forhold som vi kender i ligebehandlingsloven i dag, idet medarbejderens sikres en ret til at vende tilbage til samme eller tilsvarende arbejde efter endt orlov/omsorgsdage. Medarbejderen beskyttes mod opsigelse som følge af deres orlov/omsorgsdage. Hvis medarbejderen opsiges som følge af orlov/omsorgsdage vil medarbejderen have ret til en godtgørelse. Dog vil bevisbyrden for omsorgspersoner være delt og ikke en omvendt bevisbyrde, som gælder for forældre og sociale forældre i forbindelse med barselsorlov.
Beskyttelsen af de sociale forældre træder i kraft den 1. december 2023 med virkning for børn født den 1. januar 2024 eller senere.
Der indføres 26 ugers ekstra orlov til forældre der får tre eller flere børn ved samme fødsel. De 26 uger er til deling mellem forældrene og skal bruges inden for de første 18 måneder efter børnenes fødsel.
Retten træder i kraft den 1. januar 2023 og vil gælde for de forældre hvis blot et af børnene er født den 1. januar 2023 eller senere.
PwC's eksperter står til rådighed til en uforpligtende snak om, hvad ændringerne betyder for din virksomhed.