08/05/23
EU-kommissionen har fremlagt en ambitiøs plan for modernisering og digitalisering af momssystemet på tværs af EU, hvilket også får konsekvenser for danske virksomheder. Planen går under navnet ViDA - VAT in the Digital Age. Direktivet er ikke endeligt vedtaget endnu, men når det gør, får det betydning for langt de fleste virksomheder i Danmark allerede fra 2024.
Direktivet har tre hovedpunkter, som behandles hver for sig:
I en tidligere artikel har vi sat fokus på de nye digitale rapporteringskrav, som fremgår af VAT in the Digital Age-direktivet. Nærmere specifikt omtalte vi de kommende og nye krav til elektronisk fakturering ved grænseoverskridende B2B-transaktioner (DRR). Ydermere bliver det nuværende listesystem (EC Sales List), ligeledes erstattet af et centraliseret VIES-system (Central VÍES).
I denne artikel sætter vi fokus på, hvad den nye ViDA-lovgivning kommer til at betyde for virksomheder, der opererer i platformsøkonomien, som typisk vedrører e-handel, transport og overnatning m.m.
De nye regler i ViDA forslaget har bla. til formål at udligne den konkurrenceforvridning, som i dag er kendetegnet i branchen. Reglerne får stor betydning for de virksomheder, som udbyder varer og tjenesteydelser indenfor e-handel, transport og overnatning m.m. Vi vil nedenfor give en kort opsummering af de vigtigste elementer i de nye regler, som får betydning for aktørerne på dette marked og som de bør forberede sig på.
I forbindelse med implementeringen af e-handelsreglerne den 1. juli 2021 blev der indført en regel om, at platformsoperatører momsmæssigt skulle anses for at have modtaget og solgt varerne, og at disse operatører dermed blev ansvarlige for at afregne momsen, når:
I det nye forslag udvides denne regel til alle varetransaktioner inden for EU, uanset hvor sælgeren er etableret og om kunden er en privatperson, en virksomhed eller en offentlig virksomhed.
Derudover forslås reglen udvidet, således at den ikke udelukkende gælder for varetransaktioner, men også gælder for specifikke ydelser, herunder korttidsudslejning af fast ejendom og persontransport. Hermed anses platformsoperatøren i fremtiden også for at have købt og solgt de nævnte ydelser og bliver dermed også ansvarlig for afregningen af momsen, da sælgerne af ydelserne typisk er mindre ikke registrerede virksomheder eller i visse tilfælde private personer.
Dette betyder helt konkret, at man som platformsudbydere bliver pålagt en yderligere compliancebyrde i form af en udvidet indberetning. Fremover vil det være selve platformsudbyderen, der skal sørge for korrekt momsafregning af momsen på egen momsangivelse samt opbevaring af dokumentation vedrørende transaktionerne. Det er derfor vigtigt, at ERP-systemer bliver sat op til at kunne håndtere denne ekstra compliancebyrde.
De nye digitale initiativer på momsområdet stemmer godt overens med initiativerne omkring digitaliseringen af “Den nye bogføringslov”. Allerede nu, hvor virksomhederne opstarter arbejdet med implementering af ændringer vedr. bogføringsloven i ERP-systemerne for at være klar til ikrafttrædelsen (2024), vil det være naturligt at tænke digitaliseringen af moms ind, i det omfang det kan lade sig gøre.
Hvis I er interesseret i at høre mere om de nye regler eller ønsker en dialog om, hvordan de nye krav til momshåndtering påvirker jeres ERP-systemer samt valg af samme, står vi klar til at drøfte rækkevidden af de nye regler.
Henrik Mørk Pedersen
Gert Konggaard Jensen
Helle Riber Toftegaard
Haneen Poloz