01/09/23
Af Mogens Nørgaard Mogensen, senior partner og adm. direktør i PwC
Flere danske virksomheder tilslutter sig den anerkendte klimastandard, SBTi, som markerer en stærk forpligtelse til klimahandling. En ny analyse fra PwC og Axcelfuture viser, at antallet af virksomheder, der tilslutter sig SBTi, er fordoblet hvert år siden 2017, og Danmark rangerer nu tredje højest blandt OECD-landene i SBTi-tilslutning, kun overgået af Schweiz og Luxembourg. Denne tendens peger på en lovende fremtid for Danmarks klimamål.
Ser man alene på de 12 danske C25-virksomheder med validerede SBTi-målsætninger, forventes de at reducere deres CO2-udledninger med 147 mio. tons senest i 2030, næsten fire gange Danmarks samlede udledning i 2022. Dette klimaengagement betyder samtidig, at disse virksomheder kan være på forkant med det nye EU-direktiv for bæredygtig virksomhedsrapportering (CSRD), hvis de indhenter og offentliggør data efter kriterierne i Carbon Disclosure Project (CDP) og dokumenterer, at de har sat klimamål, der følger Paris-aftalen.
CSRD træder i kraft for store børsnoterede virksomheder allerede i regnskabsåret 2024, og stiller større krav til virksomhedernes rapportering inden for blandt andet klimapåvirkning, herunder udledning af drivhusgasser, også i virksomhedernes værdikæde, dvs. scope 3-emissioner. Analysen viser netop en stigning i Net-Zero-forpligtelser og virksomheder, der fastsætter mål for scope 3-emissioner. Dette markerer et skifte mod en mere holistisk tilgang, hvor virksomheder integrerer hele værdikæden i deres klimastrategier og ikke kun fokuserer på scope 1 og 2-emissioner. Det betyder også, at virksomhederne vil stille krav til fx deres leverandørers udledninger og dermed udbrede kravet om målsætninger til endnu flere.
Effekten forventes at blive mærkbar, da de danske SBTi-validerede virksomheder vil reducere deres scope 1 og 2-emissioner fra 8 mio. tons i 2022 til 2,5 mio. tons i 2030. De 12 C25-virksomheder med validerede mål forventes som nævnt at reducere scope 1, 2 og 3-emissioner med 147 mio. tons senest i 2030.
SBTi-deltagelsen har også en global effekt, da virksomhedernes aktiviteter ofte strækker sig på tværs af landegrænser. Danske virksomheder skubber dermed til mere klimahandling end de nationale mål, hvilket er meget glædeligt og skaber håb for en mere bæredygtig fremtid.
Malene Billund