Den 1. januar 2024 får vi nye regler for boligskat. Det betyder, at det tidligere skattestop ophæves og der kommer højere vurderinger men lavere satser. Der vil være mulighed for skatterabat, indefrysningslån og pensionistlån.
Fremover vil såvel ejendomsværdiskat som grundskyld blive opkrævet via forskuds-/årsopgørelsen. Den foreløbige vurdering vil fremgå af forskudsopgørelsen fra medio november.
Boligskatten vil for 2024 blive beregnet på baggrund af den foreløbige vurdering pr. 1. januar 2022, hvilken Vurderingsstyrelsen offentliggjorde den 12. september 2023. Vurderingen kan ses her.
Grundskylden bliver beregnet på baggrund af ejendommens grundværdi (værdien af grunden i ubebygget stand).
Fra og med 2024 nedsættes grundskyldspromillen i alle kommuner fra gennemsnitligt 27 promille til 7,4 promille.
Ejendomsværdiskat beregnes som en procentdel af ejendomsværdien. I 2024 bliver skattesatsen for ejendomsværdiskatten næsten halveret, idet den reduceres fra 0,92 % til 0,51 %.
I øjeblikket bliver ejere af de dyreste huse beskattet med en højere ejendomsværdiskat på den del af boligens værdi, der overstiger 3,04 millioner kroner. I 2024 bliver denne grænse, også kaldet progressionsgrænsen, hævet til 9,2 millioner kroner. Derudover bliver satsen for ejendomsværdiskat på værdien over progressionsgrænsen reduceret fra 3 % til 1,4 %.
Hvis den samlede boligskat stiger som følge af de nye skatteregler, vil der blive beregnet en skatterabat. Ved efterfølgende stigninger i vurderingerne bevares skatterabatten som ”bundfradrag”, så længe man ejer ejendommen. Rabatten beregnes som differencen mellem den forventede skattebetaling i 2024 under de nye regler og den skattebetaling, man ville have haft i 2024, hvis de eksisterende regler var opretholdt.
Rabatten bliver beregnet ved overgangen til de nye regler i 2024 og forbliver uændret i beløb, så længe man er ejer af ejendommen. Hvis boligskatten øges på et senere tidspunkt, bliver der ikke beregnet en yderligere rabat. I stedet har man mulighed for at indefryse stigningen ved hjælp af et lån, som skal tilbagebetales, hvis ejendommen sælges. Såfremt boligskatten senere falder, vil rabatten ikke blive mindre.
I tilfælde af ejendomssalg kan en ny ejer ikke overtage rabatten, medmindre salget sker til ægtefælle. Rabatten følger ikke med ved køb af ny bolig.
Når forskudsopgørelsen for 2024 offentliggøres i november 2023, vil den inkludere den foreløbige boligskat for 2024. Når den endelige ejendomsvurdering for 2022 er klar, vil skatten for både 2024 og 2025 blive revideret og efterreguleret i overensstemmelse hermed.
I tilfælde hvor den foreløbige vurdering for 2022 viser sig at være højere end den endelige vurdering, vil man være berettiget til en tilbagebetaling, medmindre man har modtaget en skatterabat. Hvis man har fået en skatterabat, vil den også blive justeret, når den endelige vurdering foreligger, men det vil ikke have nogen indvirkning på det beløb, man skal betale i skat.
Såfremt den foreløbige vurdering viser sig at være lavere end den endelige vurdering, vil man blive pålagt en restskat, medmindre man allerede har modtaget en skatterabat i forbindelse med overgangen til de nye regler. Eventuelle restskatter vil blive pålagt renter. Hvis man allerede har en skatterabat, vil skatterabatten øges en smule, hvis den foreløbige vurdering var for lav, men man skal ikke betale restskat.
Der er i øjeblikket ikke mulighed for at klage over den foreløbige vurdering for 2022, før den endelige ejendomsvurdering (forventeligt) offentliggøres i 2025.
Vurderingsstyrelsen har dog meddelt, at der ved helt særlige tilfælde, er mulighed for at få efterprøvet den foreløbige vurdering, hvis ”denne afviger markant eller i øvrigt opfylder andre kriterier”.
Man kan ansøge om ændring af den foreløbige vurdering via en blanket på Vurderingsportalen – blanketterne kan findes her.
Såfremt Vurderingsstyrelsen giver afslag på ansøgningen om ændringen af den foreløbige vurdering, kan afslaget påklages til Skatteankestyrelsen.
Inden de endelige ejendomsvurderinger kommer i 2025, har man mulighed for at tjekke de data, som vurderingen tager udgangspunkt i, gennem en såkaldt deklarationsprocedure. Såfremt der måtte være fejl i de data, som Vurderingsstyrelsen påtænker at anvende i vurderingen, kan man gøre indsigelse.
Forventningen er p.t., at de foreløbige vurderinger for erhverv også udsendes i indeværende år.
Ulla Wille