Global Business Services:

Digital transformation og standardisering skal skabe værdi på tværs af organisationen

#
  • 31/01/24

Omkostningsbesparelser har tidligere været det primære fokus for etablering og udvikling af shared service center og Global Business Service (GBS). I dag er det dog ikke udelukkende en kilde til omkostningseffektivitet, men CFO’er anerkender i stigende grad, at et stærk GBS-setup kan skabe værdi på en lang række andre strategiske punkter. Dette inkluderer at være førende for den digitale transformation, standardisering af processer, gennemsigtighed samt skalerbarhed. Ved at prioritere denne udvikling, kan GBS-organisationer spille en afgørende rolle i at etablere standarder for effektivisering og optimering, der skaber værdi på tværs af hele organisationen. Det er blandt konklusionerne fra PwC's GBS Study 2023, som bygger på svar fra shared service centers fra en bred vifte af industrier, lande og virksomhedsstørrelser.

Undersøgelsen viser desuden at digital transformation, standardisering samt evnen til at løse mere komplekse og værdiskabende udfordringer er blandt de vigtigste emner for virksomheders GBS-strategi. Implementeringen af disse initiativer er en længerevarende proces, og forventes derfor at være omdrejningspunkter for flere organisationer et godt stykke ud i fremtiden.

Hvad beskriver bedst din GBS-strategi for de næste fem år?

Flere resultater fra undersøgelsen

I takt med at automatiseringen af regelbaserede opgaver stiger, skal GBS-organisationer i stigende grad opbygge tillid til at overlade mere komplekse og værdiskabende opgaver til forretningen. GBS-organisationer skal således formå at frigøre tid gennem optimering og automatisering. Derefter kan de øge deres kapabiliteter højere op ad værdikæden ved eksempelvis at skabe relevante datadrevne indsigter og generelt løse opgaver, der tidligere blev anset for at være for komplekse for en GBS-organisation.

Tiltrækning og fastholdelse af talenter udgør generelt en betydelig udfordring. Dette gælder også for GBS-organisationer, som har behov for helt nye kompetencer inden for brugen af digitale værktøjer som generativ AI, analytiske egenskaber og ESG-kompetencer – for bare at nævne nogle få. Etablering og fastholdelse af evnen til effektivt at rekruttere nye talenter er derfor centralt for succes. Moderne GBS-organisationer tillader fleksibel brug af virtuelle arbejdsmetoder, rekruttering af talenter på universiteter og har generelt fokus på at være en attraktiv arbejdsgiver på et konkurrencepræget marked.

GBS-organisationer spiller en afgørende rolle og kan fremme vækst ved at introducere avancerede teknologier som RPA, AI og global ERP. De synes nu at være mere end blot arbejdskraft og fungerer som hjemsted for CoE. Disse CoE'er er vigtige i GBS-modeller, da de tilbyder specialiserede evner og skaber ekstra værdi. De forventes at blive endnu vigtigere i fremtiden og vil være nøgleaktører i moderniserings- og optimeringsstrategier.

Digitalisering er øverst på agendaen i GBS-organisationer, men samtidig med en erkendelse af at standardisering er en forudsætning for at få fuldt udbytte af digitaliseringens muligheder. Derudover er det interessant, at opskalering til mere komplekse opgaver ligger på en klar 3. plads hos GBS-organisationer. Det betyder, at de har fokus på at bevæge sig op i værdikæden i takt med, at der bliver frigjort ressourcer via automatisering.

Rune Pind Nielsen, Senior Manager, Finance Transformation.

Få adgang til alle resultaterne

GBS Study 2023

Kontakt os

Natasha Lembke

Partner, Co-lead Consulting, København, PwC Denmark

5133 1677

E-mail

Rune Pind Nielsen

Senior Manager, Finance Transformation, PwC Denmark

2056 6749

E-mail

Følg PwC